Wilt u schaduw op uw terras, maar eens iets anders dan een parasol? Denk dan ook eens aan een dakboom. Dakbomen worden niet voor niets ook wel parasolbomen genoemd!

In warme zomers kan het op het terras zo zonnig zijn dat enige schaduw toch wel gewenst is. Een parasol kan voor schaduw zorgen, maar een groen bladerdak boven het terras zorgt ook voor een zeer aangename koelte. Een dakboom waarvan de takken in een horizontaal vlak gesnoeid zijn, vormt als het ware een natuurlijke parasol.

Dakbomen boven het terras

Geschikte soorten zijn onder andere de plataan (Platanus) en de moerbei (Morus). Wilt u iets aparts kijk dan eens naar:

Snoeien van dakbomen

De dakvorm wordt behouden door snoeien. De snoeiwijze van dakbomen hangt af van welke soort u kiest. Kiest u voor een blauweregen dan snoeit u na de bloei. Kiest u voor een dakplataan dan snoeit u in het voorjaar.

Zelf een natuurlijk schaduwdak maken

Het is ook mogelijk een lichte metalen constructie tegen de pui aan te maken of enkele draden over het terras te spannen en hier druivenranken (Vitis) of een blauwe regen (Wisteria) langs te leiden. Leid de lange twijgen langs de constructie en snoei jaarlijks alle zijtakken af, zo blijft het bladerdak netjes. Omdat het hier gaat om bladverliezende planten, zullen de takken in de winter kaal zijn en is er dan volop licht op het terras.

Bekijk hier al onze dakbomen.