De Forsythia bloeit vanaf maart. De gele of witte bloemetjes van het Chinese klokje verschijnen aan de nog kale takken en zijn een echte voorbode van de lente. De takken kunnen ook goed in een vaas; erg leuk met Pasen!

Soorten Forsythia

De meeste mensen kennen Forsythia met gele bloemetjes, maar er is ook een witte variant.  

  • Het Chinese klokje (Forsythia intermedia ‘Spectabilis’) luidt in veel tuinen het voorjaar in met goudgele klokjes, die al in maart verschijnen. Deze bladverliezende struik kan sterk gesnoeid worden en is zelfs als haag toe te passen.
  • Een bijzondere tuinvorm is Forsythia ‘Lynwood’ met citroengele bloemen, die nog rijker en uitbundiger bloeit dan de bekende Forsythia ‘Spectabilis'.
  • Veel minder bekend is de witte Forsythia (Abeliophyllum distichum), afkomstig van een heel andere plantenfamilie. Het is een bladverliezend struikje tot ongeveer 1,5 meter hoog. De dunne twijgen hangen licht over en zijn in maart-april overladen met witte bloemen. Het blad is glimmend donkergroen en doet denken aan dat van een Abelia.

Forsythia combineren

Zowel de witte als de gele Forsythia zijn fraai te combineren met bijvoorbeeld sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Eve Prince’), ribes (Ribes sanguineum ‘King Edward VII’) en vroeg bloeiende bolgewasjes zoals hondstand (Erythronium) en kleinbloemige narcissen.

TIP Het is erg leuk om enkele takken af te snoeien om binnen op de vaas te zetten. Snoei vlak voordat de bloemknoppen open komen en zet de vaas op een warme plek.

Lees ook onze blogs over winterzoet en toverhazelaar. Meer winterbloeiers vindt u in onze webshop bij struiken. In de linkerkolom kunt u op kenmerken selecteren.