Vorst kan schade veroorzaken aan uw vijver en de inhoud ervan, daarom is het belangrijk om de vijver op tijd winterklaar te maken.

Bij een voorgevormde vijver of een folie vijver hoeft u niet bang te zijn voor schade door vorst. Maar als het gaat om beton en metselwerk dan kan uitzettend ijs de constructie van de vijver beschadigen. Vooral bij verhoogde vijvers kan er voor de winter invalt een laag water uit de vijver gepompt worden. Laat wel minstens 50 cm water in de vijver staan als er dieren en planten in leven. Bossen riet of piepschuim helpen ook om de druk van het ijs op te vangen, of gebruik een ijsvrijhouder. 

Vijverplanten en dieren beschermen

De meeste waterplanten zijn niet winterhard, ze overleven omdat hun wortels zo diep groeien dat er geen vorst bij kan komen. Het is dus belangrijk dat de waterplanten voldoende diep geplaatst worden, over het algemeen minstens 40 cm. Onderstaande tips helpen uw planten en vissen de winter door te komen. 

  • Zet containers met vorstgevoelige planten tijdelijk dieper. 
  • Dieren die in de vijver leven hebben zuurstof en licht nodig, zorg dus altijd voor een wak.
  • Ga nooit met een bijl of zaag aan de slag om het ijs kapot te maken, het lawaai brengt de vissen al snel van streek.
  • Gebruik liever een onderwater pompje of een luchtpompje.
  • Plaats een pompje of de uitstroom opening van een luchtpompje wel altijd minstens 30 cm boven de bodem. Het onderste, warmere water blijft dan onberoerd zodat de vijver (en de vissen!) daar niet kunnen bevriezen. 

TIP In de herfst kan er een enorme hoeveelheid blad in het water terecht komen. Zo’n laag blad op de bodem van de vijver gaat rotten, en dat heeft meestal geen gunstig effect op de waterkwaliteit. Span daarom bij voorkeur een net over het water om het blad op te vangen. Als al het blad van de bomen is gevallen kan de ‘vangst’ binnen gehaald worden.

Ook interessant: winterklaar maken van de tuin

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.