Het wintergroene struikje Sarcococca hookeriana is familie van de bekende Buxus. Ook bij dit struikje vallen de bloemen niet zo erg op, maar wat wel heel bijzonder is dat ze al vanaf januari verschijnen. De kleine witte bloempjes verspreiden bovendien een sterke zoete geur. Ze zitten in kleine trosjes in de bladoksels, later verschijnen er paarszwarte bessen. Het leerachtige blad is lancetvormig.

Dit goed winterharde struikje kunt u toepassen als een iets hogere, bladhoudende bodembedekker voor wat grotere vakken, maar ook als laag haagje. Een ruime pot biedt ook mogelijkheden.

De hoogte is zo’n 50 cm. Schaduw wordt prima verdragen en snoeien is niet nodig. Het ras ‘Purple Stem’ heeft paars getinte stengels, ook de bloempjes hebben een paarse waas. Een andere soort is Sarcococca confusa. De bloemen zijn lichtgeel en het blad is meer ovaal, ook groeit deze zoete Buxus iets hoger tot ongeveer 80 cm. Van beide soorten heeft u vijf struikjes per vierkante meter nodig.

Plant de zoete Buxus bij voorkeur op een plek waar u in de winter vaak voorbij loopt, bijvoorbeeld in de voortuin. Bezoekers zullen zeker verrast zijn door de onverwachte geur in het winterseizoen!

Andere winterbloeiers met geur:  toverhazelaar (Hamamelis) en winterzoet (Chimonanthus praecox).