De Geranium is een van de meest populaire tuinplanten, vanwege de mooie bloemkleuren en het decoratieve en vaak geurige blad. Er zijn meer dan honderd soorten bekend en het aantal tuinvormen loopt in de honderden. De Geranium is zelfs een echt verzamelobject geworden. 

Wat is een Geranium?

Met Geranium bedoelen we de vaste plant met de Nederlandse naam ooievaarsbek. Niet te verwarren met de eenjarig gekweekte Pelargonium die ook vaak hanggeranium wordt genoemd. Veel wilde soorten van de ooievaarsbek komen nog steeds voor in Europa, maar er zijn ook soorten uit de Kaukasus, Spanje, Iran en zelfs Afrika, Amerika en het Verre Oosten. Kwekers hebben vele fraaie tuinvormen geselecteerd. Alle bloemkleuren komen voor, behalve geel en oranje. De bloemen zijn vaak prachtig getekend met verfijnde lijntjes of vlekken. De vorm en kleur van het blad varieert enorm. Er is groot blad bij Geranium phaeum ‘Samobor’, heel klein groen blad bij Geranium ‘Giuseppii’ en viltig grijsgroen blad bij Geranium renardii. Er zijn ook veel soorten met geurig blad, zoals Geranium macrorrhizum.

Voor elke plek een geschikte soort

De ooievaarsbek is zeer geschikt als borderplant, en prima te combineren met andere vaste planten. De eerste soorten bloeien al in mei, zoals Geranium sylvaticum ‘Mayflower’. Andere soorten beginnen wat later en bloeien door tot aan de eerste nachtvorst, zoals Geranium ‘Rozanne’. Veel Geraniums zijn ook heel geschikt als bodembedekker, onder andere Geranium macrorrhizum (zo goed als wintergroen) en Geranium dalmaticum. Voor elke plek in de tuin is wel een geschikte soort te vinden. 

  • De ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’ is een prachtige nieuwkomer in het sortiment. Het is de langst bloeiende geranium en de vaste plant van het jaar 2013. De bloemen zijn opvallend violetblauw met een wit hartje. De lange stengels liggen op de grond en werken zich goed tussen andere planten door. Zelfs in oktober komen er nog bloemen aan de plant. Voor volle zon of halfschaduw. 
  • Geranium ‘Patricia’ is een van de beste nieuwe introducties met helder roze bloemen, ook een zeer lange bloeier. Volle zon of halfschaduw. 
  • ‘Brookside’ is violetblauw en wordt gezien als de vervanger van de bekende ‘Johnson’s Blue’. Volle zon of halfschaduw. 
  • Voor vrij droge en zonnige plaatsen is de kleine bloedooievaarsbek Geranium sanguineum een goede keuze. 
  • De donkere ooievaarsbek Geranium phaeum groeit juist graag op een schaduwrijke plek. 
  • Een aanrader voor aanplant in wat grotere groepen is de bekende Geranium macrorrhizum met aromatisch blad en kleine witte of roze bloemen, in zachte winters bladhoudend. Deze sterke ooievaarsbek groeit ook prima op moeilijke plaatsen. Volle zon, halfschaduw en schaduw

Geranium planten

Plant de ooievaarsbek in groepen van minimaal drie planten, zodat ze goed tot hun recht komen. Houd bij uw keuze altijd rekening met de standplaats.Geranium cinereum en Geranium sanguineum willen graag volle zon en droge grond. Geranium x cantabrigiense en Geranium phaeum kunnen veel schaduw verdragen. Bijna alle soorten Geranium groeien en bloeien prima in de volle zon of halfschaduw.

Geranium verzorging

De meeste soorten ooievaarsbek groeien goed in normale tuingrond, liefst humusrijk. De ooievaarsbek breidt zich uit met ondergrondse wortelstokken. Het is aan te raden de pollen regelmatig te delen, zodat ze op hun plek blijven. Hierdoor worden ze bovendien verjongd en zullen ze extra rijk bloeien. Rooi een grote pol op en deel de plant voorzichtig in kleinere stukken. Knip nu al het blad af. Hiermee helpt u de plant omdat er nu minder vocht kan verdampen. Plant een kleiner gedeelte weer terug en geef ruim water, de pol zal nu snel weer uitlopen. De stukken die u over houdt zijn een leuk cadeau voor een tuinvriendin. Een goede tijd om de Geranium te delen is het voorjaar (april) of het najaar (september).

Geranium snoeien

Door de vroegbloeiende soorten direct na de bloei sterk terug te knippen zullen de planten nog een keer bloeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor Geranium ‘Mayflower’, Geranium clarkei en Geranium maculatum. Knip alle lange stengels die gebloeid hebben helemaal af. Ook hoge soorten kunnen na de bloei terug geknipt worden om te voorkomen dat ze omvallen.

Kies en bestel direct de mooiste Geraniums voor uw tuin.