Planten in de border kunt u in groepen aanplanten of door elkaar weven. In groepen aanplanten bespaart u veel tijd en ziet er prachtig uit. 

Het opbouwen van een border is een creatieve uitdaging. Hoe u uw border aanplant bepaalt ook deels hoeveel tijd het onderhoud van uw border kost. 

Groepen van planten in de border

Borders op kleur, met vrij kleine groepen verschillende planten, zijn heel mooi, maar wel arbeidsintensief. Ook kan de beplanting rommelig overkomen, vooral van een afstandje. Door met grote groepen van makkelijke planten te werken, wordt er veel werk bespaard. Bovendien kunnen er prachtige resultaten ontstaan! In het geval van een grote tuin kan het per groep om vele vierkante meters gaan. In een kleine tuin of een border is een of twee vierkante meter al een grote groep. 

TIP Op onze site vindt u bij elke soort het aanbevolen aantal per vierkante meter. Zo maakt u zelf eenvoudig een plantenlijst met de juiste aantallen voor uw border.

Border van laag naar hoog

Meestal worden de verschillende soorten van laag naar hoog opgebouwd, zodat alle planten goed te zien zijn. Een speels effect ontstaat door tussen lage planten af en toe een hogere solitair te plaatsen.

Sterke vaste planten die geschikt zijn voor grote groepen, zijn: vrouwenmantel (Alchemilla), schoenlappersplant (Bergenia), smele (Deschampsia), ooievaarsbek (Geranium), hartlelie (Hosta), kattenkruid (Nepeta) en struisvaren (Matteuccia). Enkele geschikte heesters zijn hortensia, lavendel, Rhododendron en sneeuwbal (Viburnum davidii).

TIP Maak van te voren eerst een plattegrond op schaal en teken de groepen in. Let bij de verdeling van de planten op hoogte, bloeitijd en kleur.

Meer weten over het maken van borderontwerp? Lees dan ook onze tips in Beplantingsplan maken voor de tuin. U kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar borderpakket bij ons te bestellen. Bekijk hier onze borderpakketten