Moet een haag aan alle kanten recht zijn, en bestaan uit één soort? Probeer eens een gemengde haag zoals een losse bloeiende haag, een natuurhaag of een plukhaag. Het vroege voorjaar is een prima tijd om een nieuwe haag aan te planten.

Gemengde bloeiende haag

Prachtig bloemstruiken die we als solitair kennen kunnen ook een losse, bloeiende haag vormen. Zo’n haag neemt natuurlijk wel vrij veel ruimte in, maar u krijgt er veel kleur voor terug. Een bloeiende haag hoeft maar één keer per jaar gesnoeid te worden, afhankelijk van de soort. Geschikte soorten zijn: 

Wil je niet zelf een bloeiende haag samenstellen, dan is het mogelijk een kant-en-klaar gemengde bloeiende haag te bestellen. Er is een hoge bloeiende haag, of een lage bloeiende haag

Ook interessant: een wintergroene haag

Natuurhaag

In een landelijke omgeving is een natuurhaag een fantastisch tuinonderdeel. Dit is een losse, gemengde haag van inheemse struiken. Zo’n haag zorgt voor een schuilplaats én een voedselbron voor allerlei diertjes, en is nog mooi ook. Plant voor een natuurhaag een mengsel van:
U kunt meer soorten selecteren in de categorie ‘bosplantsoen’. 

Plukhaag

Een haag waar je volop van kunt plukken is te maken met de Rimpelroos, Rosa rugosa. Deze sterke roos maakt grote rode bottels, heerlijk om te verwerken als jam of gelei. De grote, enkele bloemen in wit of roze verschijnen al vanaf juni en vaak blijven er nog bloemen verschijnen als de bottels al rijp zijn. Een andere soort waar u eetbare vruchtjes van kunt plukken is de kornoelje (Cornus mas). In een gemengde haag kunnen de lange twijgen van een braam steun vinden. Kies het liefst een doornloze braam zoals Rubus fruticosa ‘Thornless Evergreen’. Is er genoeg ruimte maak dan een losse ‘haag’ van bessenstruiken zoals de aalbes, zwarte bes en de kruisbes. Zo verandert u een haag in een fruittuin.
 
In de categorie haagplanten, vindt u meer kant-en-klaar gemengde hagen. Zoals de ondoordringbare haag, de Zeeuwse haag, de hoge of lage bloeiende haag en de vogelvriendelijke haag