Gemengde hagen

Gemengde hagen

Moet een haag aan alle kanten recht zijn, en bestaan uit één soort? Probeer eens een gemengde haag zoals een losse bloeiende haag, een natuurhaag of een plukhaag. Het vroege voorjaar is een prima tijd om een nieuwe haag aan te planten.

Gemengde bloeiende haag

Prachtig bloemstruiken die we als solitair kennen kunnen ook een losse, bloeiende haag vormen. Zo’n haag neemt natuurlijk wel vrij veel ruimte in, maar u krijgt er veel kleur voor terug. Een bloeiende haag hoeft maar één keer per jaar gesnoeid te worden, afhankelijk van de soort. Geschikte soorten zijn: 

Wil je niet zelf een bloeiende haag samenstellen, dan is het mogelijk een kant-en-klaar gemengde bloeiende haag te bestellen. Er is een hoge bloeiende haag, of een lage bloeiende haag

Ook interessant: een wintergroene haag

Natuurhaag

In een landelijke omgeving is een natuurhaag een fantastisch tuinonderdeel. Dit is een losse, gemengde haag van inheemse struiken. Zo’n haag zorgt voor een schuilplaats én een voedselbron voor allerlei diertjes, en is nog mooi ook. Plant voor een natuurhaag een mengsel van:
U kunt meer soorten selecteren in de categorie ‘bosplantsoen’. 

Plukhaag

Een haag waar je volop van kunt plukken is te maken met de Rimpelroos, Rosa rugosa. Deze sterke roos maakt grote rode bottels, heerlijk om te verwerken als jam of gelei. De grote, enkele bloemen in wit of roze verschijnen al vanaf juni en vaak blijven er nog bloemen verschijnen als de bottels al rijp zijn. Een andere soort waar u eetbare vruchtjes van kunt plukken is de kornoelje (Cornus mas). In een gemengde haag kunnen de lange twijgen van een braam steun vinden. Kies het liefst een doornloze braam zoals Rubus fruticosa ‘Thornless Evergreen’. Is er genoeg ruimte maak dan een losse ‘haag’ van bessenstruiken zoals de aalbes, zwarte bes en de kruisbes. Zo verandert u een haag in een fruittuin.
 
In de categorie haagplanten, vindt u meer kant-en-klaar gemengde hagen. Zoals de ondoordringbare haag, de Zeeuwse haag, de hoge of lage bloeiende haag en de vogelvriendelijke haag
Gerelateerde producten
 1. Bloeiende haag, hoog
  Bloeiende haag, hoog
  Waardering:
  93%
  Vanaf € 70,78
 2. Bloeiende haag, laag
  Bloeiende haag, laag
  Waardering:
  70%
  Vanaf € 37,47
 3. Vogelvriendelijke haag
  Vogelvriendelijke haag
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 53,53
 4. Zeeuwse haag
  Zeeuwse haag
  Waardering:
  75%
  Vanaf € 53,53
5 years ago
Reacties
Wendy Blaauw
6 maanden geleden at 00:03
We willen voor een kinderboerderij een haag planten. Waaruit zou een onderhoudsarme haag kunnen bestaan die niet giftig is voor schapen, geiten en konijnen?
Directplant
6 maanden geleden at 00:03
Wij hebben een lijst met giftige planten samengesteld: https://www.directplant.nl/tuintips/giftige-tuinplanten/ Hier kunt u naar kijken om te kijken of uw uiteindelijk keuze hierop voorkomt. Elke haag heeft wel onderhoud nodig, als u niet snoeit, worden hagen minder compact en wild. Een wilde haag met verschillende natuurlijke struiken heeft wel minder onderhoud nodig dan een strakke haag die bestaat uit één soort. Diervriendelijk is bijvoorbeeld een haag bestaande uit: meidoorn (Crataegus), wilde roos (Rosa rugosa) en/of haagbeuk (Carpinus betulus), bessen kunnen ook (Ribes) die hebben wel steun nodig van andere haagstruiken.
Twan Stemkens
11 maanden geleden at 19:28
Hoeveel planten heb ik nodig per meter als ik een natuurhaag wil planten? Mijn coniferenhaag heeft de droge zomers niet overleefd. Deze wil ik nu vervangen door een haag die bestaat uit verschillende en inheemse struiken. Een combinatie van de soorten uit de vogelvriendelijke haag, natuurhaag en bosplantsoen zeg maar. Ze hele haag is zo'n 15 meter lang maar ik kan nergens vinden hoeveel van elke soort ik dan nodig heb. Of dat ik bijvoorbeeld de haag in twee rijen zou moeten aanplanten? Ik zie uw reactie graag tegemoet.
Directplant
11 maanden geleden at 19:28
Het hangt af van de hoogte bij aanschaf. Van 40-60 cm 7 per strekkende meter en bij struikjes van 125/150 cm 5 planten per strekkende meter. Om het dichter en voller te maken zou u een dubbele rij in driehoeksverband kunnen planten. Meer over het planten: https://www.directplant.nl/tuintips/hagen-planten/

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top