Heideplanten bestaan uit winterheide en zomerheide. Winterheide (Erica) bloeit wit, roze of rood als de rest van de tuin uitgebloeid is en kan ook goed in pot. Dat maakt winterheide tot een populaire tuinplant. Zomerheide (Calluna) wordt ook wel struikheide genoemd en is in meer kleuren verkrijgbaar. 

Heideplanten zijn zuurminnende planten. Op kleigronden of kalkrijke gronden voelt heide zich niet thuis. Bij de aanplant kunt u de grond verbeteren door DCM Vivimus voor zuurminnende planten in het plantgat te mengen, hierdoor zal heide goed aanslaan en voldoende voedsel hebben voor een gezonde start.

Heide combineren met andere zuurminnende planten

Wanneer u een geschikte bodem heeft om een heidetuin aan te leggen, kunt u ook denken om heide te combineren met de volgende zuurminnende planten:

Heideplanten verzorgen en snoeien

Veel mensen denken dat een heidetuin onderhoudsarm is. In vergelijking met andere tuinen klopt dit ook. Toch heeft een heideplant om mooi en vitaal te blijven snoei nodig. Dit gaat het makkelijkst met een heggeschaar, u topt als het ware de planten. Niet tot in het kale hout snoeien, anders lopen de heideplanten niet meer uit! In de natuur worden de heide kort gehouden door schapen, die het lekkere jonge groen van de heideplanten opeten. U kunt het beste uw heideplanten na de bloei snoeien. Voor winterheide en zomerheide is dus een andere tijdstip waarop u het beste kunt snoeien.

Heideplanten groeien ook op drogere gronden, maar net als elke tuin moet een heidetuin water krijgen in droge periodes. Het beste geeft u in een keer een grote plons water dan iedere dag een klein beetje. 

Soorten struikheide (zomerheide) 

Soorten winterheide

Ga hier naar alle heideplanten in ons assortiment.