Heide planten en snoeien

heide in de tuin

Heideplanten bestaan uit winterheide en zomerheide. Winterheide (Erica) bloeit wit, roze of rood als de rest van de tuin uitgebloeid is en kan ook goed in pot. Dat maakt winterheide tot een populaire tuinplant. Zomerheide (Calluna) wordt ook wel struikheide genoemd en is in meer kleuren verkrijgbaar. 

Heideplanten zijn zuurminnende planten. Op kleigronden of kalkrijke gronden voelt heide zich niet thuis. Bij de aanplant kunt u de grond verbeteren door DCM Vivimus voor zuurminnende planten in het plantgat te mengen, hierdoor zal heide goed aanslaan en voldoende voedsel hebben voor een gezonde start.

Heide combineren met andere zuurminnende planten

Wanneer u een geschikte bodem heeft om een heidetuin aan te leggen, kunt u ook denken om heide te combineren met de volgende zuurminnende planten:

Heideplanten verzorgen en snoeien

Veel mensen denken dat een heidetuin onderhoudsarm is. In vergelijking met andere tuinen klopt dit ook. Toch heeft een heideplant om mooi en vitaal te blijven snoei nodig. Dit gaat het makkelijkst met een heggeschaar, u topt als het ware de planten. Niet tot in het kale hout snoeien, anders lopen de heideplanten niet meer uit! In de natuur worden de heide kort gehouden door schapen, die het lekkere jonge groen van de heideplanten opeten. U kunt het beste uw heideplanten na de bloei snoeien. Voor winterheide en zomerheide is dus een andere tijdstip waarop u het beste kunt snoeien.

Heideplanten groeien ook op drogere gronden, maar net als elke tuin moet een heidetuin water krijgen in droge periodes. Het beste geeft u in een keer een grote plons water dan iedere dag een klein beetje. 

Soorten struikheide (zomerheide) 

Soorten winterheide

Ga hier naar alle heideplanten in ons assortiment. 

Gerelateerde producten
5 years ago
Reacties
Laura
5 maanden geleden at 18:44
Ik heb heideplanten in pot geplant in april. De planten staan in de volle zon, ze krijgen iedere avond water (mits het niet geregend heeft). Helaas zien de planten er uitgedroogd uit, de bloemetjes vallen eraf, de steeltjes zijn kaal. Wat gaat hier mis?
Directplant
5 maanden geleden at 18:44
Als de planten er uitgedroogd uitzien, zijn ze dat waarschijnlijk ook. In pot drogen planten sneller uit dan in de volle grond. U geeft elke dag water. Als de plantenpotten afvoergaten hebben kunt u ze zoveel water geven dat het er onder uit loopt. Geef dan liever 1-2 keer per week een flinke plens, dan elke avond. Aan de andere kant is het zo dat als de grond te nat blijft, de wortels gaan rotten, controleer even met uw vinger hoe de grond aanvoelt, dan weet u meteen meer.
Arjan
6 maanden geleden at 21:59
Wij overwegen om winterheide aan te schaffen. Kun je onkruid tegen gaan door boomschors te gebruiken? Alvast bedankt!
Directplant
6 maanden geleden at 21:59
Dat kan heel goed. Meer mogelijkheden: https://www.directplant.nl/tuintips/onkruid-verwijderen/
Danielle Vranckx
7 maanden geleden at 10:55
Ik zou in de voortuin heide met witte bloemen willen planten. Ik twijfel of ik alleen winter of een combinatie met zomerheide zou nemen. En ik twijfel ook over welke soort. Kan jij mij soorten aanraden? Ik vind online kiezen wel heel moeilijk.
Directplant
7 maanden geleden at 10:55
Ik heb de selectie wat voor u verkleint (hoogte tot 40 cm, wit: https://www.directplant.nl/tuinplanten/heide/bloeikleur/wit/volwassen-plantgrootte-%28cm%29/15-40.html) Het ligt eraan wat u mooi vindt. Als u het hele jaar groene heide wilt kunt u kiezen voor een combinatie van zomerheide 'Valentina' en winterheide 'White Perfection'. Of u vervangt het groene loof van zomerheide 'Valentina' voor geel loof (dat is ook mooi in de winter) van 'Anja' of 'Anouk' en combineert dit met winterheide 'White Perfection'. Een soort kiezen kan natuurlijk ook.
D.H. Keuning
8 maanden geleden at 20:58
Ik heb een heidetuin met zomer- en winterheide. Moet ik de heide ook bemesten? Tot nu toe doe ik dat wel, met mest voor zuurminnende planten, maar is het ook nodig?
Directplant
8 maanden geleden at 20:58
Veel voeding hebben ze niet nodig. Als u in het vroege voorjaar (nu dus zo ongeveer) een keer bemest is dat prima. Dat kan ook gewoon met koemestkorrels. Als uw heide het al langere tijd goed doet met de verzorging die u geeft, zou ik er vooral niet te veel aan veranderen!
bart
1 year ago at 21:03
wij hebben veel mos in de tuin moet ik dat verwijderen als ik heide ga planten ij heben veel mos in de tuin mijn kennis zeg mooi
Directplant
1 year ago at 21:03
Als u gaat planten, maakt u de grond schoon waar de heide komt te staan en verbetert u het plantgat. Heide houdt van iets zure grond (wij adviseren altijd om Vivimus voor zure grond toe te voegen aan de grond). Het mos wat er tussendoor groeit, kunt u laten staan.
Jenny Out
1 year ago at 17:02
Begin september hebben wij heideplanten Erica gekocht en in een grote pot in de potaarde gezet. Nu zien we de heide al bruin worden. Ze staan in de achtertuin, waar op dit moment geen zon meer komt. Wat is er aan de hand?
Directplant
1 year ago at 17:02
Als het plantje dood gaat, dan ligt het denk ik aan de standplaats (ze staan graag in de halfschaduw tot zon), grondsoort (heide heeft zure grond nodig) of gebrek aan water. Lees hier ook meer over het verzorgen van planten in potten: https://www.directplant.nl/tuintips/plantenbakken-vullen/
Leonie
1 year ago at 11:11
Dag, Als gazon, zouden wij graag een klavermix willen planten, welke ik heb begrepen het beste doet op een bodem is rijk aan kalium, fijn van structuur en vochtig. Is het dan mogelijk om de borders geschikt voor heideplanten te maken zoals jullie beschrijven? Wij gaan in een veenachtige polder wonen.
Directplant
1 year ago at 11:11
Veengrond is meestal redelijk zuur en om die reden zou u hier ook heide kunnen aanplanten. Als u aanplant kunt u ook nog de grond verbeteren met bijvoorbeeld Vivimus voor zuurminnende planten. Of het zaaien van klaver hier nog aan bijdraagt, durf ik u niet te zeggen.
Laurens Smid
2 years ago at 18:56
In het najaar plant in iedere keer heide planten maar in het voorjaar zijn ze allemaal dood. Dit gebeurt iedere voorjaar dat ze dood gaan.
Directplant
2 years ago at 18:56
Wat jammer! Heide houdt van zure grond en bij droogte hebben ze water nodig. De bloemen van winterheide raken uitgebloeid in het voorjaar, deze oude bloemetjes kunt u dan wegknippen. Maar als het hele plantje dood gaat, dan ligt het denk ik aan de standplaats (ze staan graag in de halfschaduw tot zon), grondsoort (heide is geen liefhebber van kleigrond, en heeft zure grond nodig) of gebrek aan water.
Froukje Hempenius
2 years ago at 13:51
Hallo, Wij hebben prachtige winterheide die al vijf jaar een fijne plek zijn voor de hommel koninginnen. Nu groeit er gras tussendoor, sprieterig en niet eruit te te trekken. Behalve de heide eruit halen, zijn er nog andere opties om van het gras af te komen? Groetjes Froukje
Directplant
2 years ago at 13:51
We hebben een aantal opties op een rij gezet in dit artikel voor het verwijderen van 'onkruid'. Misschien zit hier iets bij dat u kan helpen? https://www.directplant.nl/tuintips/onkruid-verwijderen/
Monique Hoekstra
2 years ago at 10:14
Ik wil graag in mijn voortuin een deel tot heidetuin maken, welke soorten kan ik het beste kiezen om zowel in zomer als winter te genieten van bloeiende heide? De standplaats is half zonnig.
Directplant
2 years ago at 10:14
Een mix van winterheide (Erica) en zomer- of struikheide (Calluna) is dan heel mooi. Als u genoeg ruimte heeft zou u ook heide erbij kunnen planten met een iets andere bladkleur zoals de wat meer gele kraaiheide. Hier vindt u onze heideplanten voor halfschaduw: https://www.directplant.nl/tuinplanten/heide/standplaats-/-lichtbehoefte/half-schaduw.html
Peter
2 years ago at 08:26
ons heideveldje heeft het na afgelopen zomer grotendeels begeven en moet herplant worden. Hoeveel panten oer vierkante meter adviseert u ?
Directplant
2 years ago at 08:26
Het is enigszins afhankelijk van welke heide u kiest. Met 5 stuks per m2 aan heideplanten zit u meestal wel goed. Wilt u het meteen dicht hebben of zijn het wat lager blijvende soorten heide dan zou u 7 stuks per m2 kunnen kiezen.
Henk
2 years ago at 13:58
Als ik de vragen en antwoorden lees, maak ik hieruit op dat winterheide geen eenjarige plant is. Toch krijg ik van een bloemist de opmerking dat winterheide (Erica) 1 tot 2 jaren meegaat en daarna vervangen moet worden. Hoe zit dat nu eigenlijk? Hoe lang gaat de winterheide mee?
Directplant
2 years ago at 13:58
Heide is een vaste plant die jarenlang mooi blijft zolang u deze goed verzorgt. Dat betekent aanplanten in zure grond, water geven in droge periodes en snoeien na de bloei. Het is dus niet zo dat u na een of twee jaar nieuwe winterheide (Erica) moet kopen. Succes!
Henk van Harten
2 years ago at 21:34
Wanneer is de beste periode om zomerheide aan te planten en waar moet ik behalve de grondsoort nog meer rekening mee houden bij de aanplant.
Directplant
2 years ago at 21:34
U kunt nu prima aanplanten. De bodem is nog warm waardoor planten makkelijker aanslaan. In principe kunt u het hele jaar planten, tenzij het vriest. Maar doet u het nu, dan heeft dat als voordeel dat de planten komend voorjaar sneller uitgroeien, ze zijn dan al geworteld. Wij adviseren bij het aanplanten om de grond te verbeteren met Vivimus voor zuurminnende planten (https://www.directplant.nl/grond/potgronden/bodemverbeterend-middel-vivimus-voor-heide-rhodo-zuurminnende-planten.html), daarmee krijgen ze een goede start. Vergeet ook niet water te geven na het aanplanten en de eerste maanden bij droogte (niet als het vriest).
Anje
2 years ago at 19:28
Mijn prachtige heide (Erica camea) is bruin verbrand. Daar we beide dol op heide zijn willen we de hei graag weer terug plaatsen. Nu is mijn vraag, onze tuin heeft zon van zonsopkomst tot 19.00 uur, kan de hei wel tegen die 3xtreme hitte van de zon. Ik heb iedere avond rond 21.00 u gesproeid, maar veel geholpen heeft dit niet. Of kan ik beter andere planten nemen en welke zijn geschikt? Alvast bedankt voor het antwoord.
Directplant
2 years ago at 19:28
Heide kan goed in de zon. Daaraan ligt het waarschijnlijk niet. Het was een extreme zomer die veel van beplanting heeft gevraagd. De grond waarin de heide staat is ook erg belangrijk, enigszins zuur en vochtdoorlatend. Ik weet niet hoe lang u gesproeid heeft, maar bij droogte kunt u het beste in één keer veel water geven dan steeds een beetje.
Kirsten Leenders
2 years ago at 09:22
Hallo, ik heb redelijk recent zomerheiden in de tuin geplant. Zowel geheel groene als met paarse bloemetjes. Nu zijn de groenen voor een groot gedeelte bruin geworden. We hebben natuurlijk wel een hele droge maand achter de rug, maar we hebben ze toch dagelijks water gegeven. Hoe kan dit?
Directplant
2 years ago at 09:22
Waarom de een het wel heeft gered en de ander niet, durf ik niet te zeggen. Als u de namen nog weet van de heideplanten, dan kunnen we even kijken welke 'groene' u heeft. Het kan misschien zijn dat hij over de bloei heen is? Sowieso was het heel extreem weer voor de tuin, dus het kan absoluut daaraan liggen.
r van houwelingen
2 years ago at 14:45
ik zag heide die eind najaar helemaal paarse takken kreeg. Ik heb wat afgezocht naar de soort maar ik kom er niet achter of het onder een zomer of wintervariëteit valt. Weet u het?
Directplant
2 years ago at 14:45
Struikheide (Calluna) bloeit meestal vanaf einde zomer tot einde najaar. Misschien herkent u een plaatje: https://www.directplant.nl/tuinplanten/heide.html
Leonie
2 years ago at 08:13
Ik heb de heide na het bloeien in maart/april niet gesnoeid. Kan ik dit nu (in juni) nog doen of is dat echt te laat?
Directplant
2 years ago at 08:13
Persoonlijk zou ik de dode bloemetjes er nog gewoon afsnoeien. Niet te diep, want anders loopt de struik niet meer uit. Geef bij droogte meteen goed water.
Rob
2 years ago at 08:56
Beste, heb een aantal heide planten in een pot..nu heb ik zo en zo geen groene vingers...maar ze staan er triest bij...met ca 1,5 cm groen topje de rest is dor..einde verhaal...? Of komen deze van de winter weer op..? Of moet ik ze kort snoeien of wellicht bij de overbuurvrouw in de tuin...? Overigens vraag niet welk soort...geen idee... Gr Rob
Directplant
2 years ago at 08:56
Planten in pot, en ook heide, moet u regelmatig water en voeding geven. Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemetjes afknippen. Dat kan met een heggenschaar zodat u ze als het ware scheert. Maar als er weinig te snoeien valt omdat het meteen na 1,5 cm dor is, denk ik niet dat ze het zullen overleven. Bij heide moet je altijd nog groene uitlopers zien na het snoeien, ze lopen anders niet meer uit.
an
3 years ago at 11:22
hoe combineer je best winter en zomerheide ivm snoeien? doe je dat op rijtjes? of plantje per plantje afwisselend? of een vak zomerheide en een vak winterheide?
Directplant
3 years ago at 11:22
Het makkelijkste werkt het als u ze in groepjes aan plant (vakken). Maar het kan op elke manier, als u het in rijtjes of om en om mooier vindt. U ziet vanzelf wanneer ze zijn uitgebloeid en u kunt snoeien. Dat kan makkelijk met een heggenschaar (niet te diep).
Laenen
3 years ago at 10:58
Beste, mijn winterheide gaat allemaal dood onder een eikenboom. Je kunt goed zien tot waar de takken van de boom zijn, dit is de merken aan de planten.
Directplant
3 years ago at 10:58
Heide houdt van licht, onder boom kan dat problemen geven!
Daphne
3 years ago at 14:32
Kan heide ook in de woonkamer?
Directplant
3 years ago at 14:32
De heide die wij verkopen zijn buitenplanten. Er zijn wel soorten geschikt voor binnen, zolang ze in een onverwarmde ruimte staan (dus niet te warm of droog).
Annelies te Booij
3 years ago at 09:44
Ik heb winterheide in een bak op mijn balkon. In de zomer heb ik er andere planten staan. Tot nu toe maakte ik in het voorjaar de bak leeg en kocht in de herfst nieuwe Erica. Nu lees,ik dat ik deze volgende weer kan laten bloeien, maar Hoe ‘overzomer’ ik deze bak?
Directplant
3 years ago at 09:44
U kunt de Erica na de bloei toppen, dat is voor winterheide in het voorjaar, met een heggenschaar en de oude bloemetjes eruit knippen. Het blijft een groen struikje, dus u kunt ze combineren met andere vaste planten in pot of in een andere pot zetten. Ze hebben wel licht en water nodig om te overleven en voeding, zoals alle planten in pot. U kunt de heide dus in potten laten staan gedurende de zomer.
Hennie
3 years ago at 13:16
Komen slakken op winterheide af?
Directplant
3 years ago at 13:16
In principe houden slakken van zacht en jong blad. Heide heeft dat niet, dus slakken zullen hier niet zo snel aan komen.
Klarie
3 years ago at 12:14
Ik zou graag zomerheide willen die winterhard is, ofwel die niet dood gaat als het vriest.
Directplant
3 years ago at 12:14
Zomerheide of struikheide is winterhard. Wel zijn ze in de winter uitgebloeid. Als u struikheide (Calluna) combineert met winterheide (Erica) heeft u wisselende bloeitijden. Geef heide in pot wel regelmatig water en voedingsstoffen.
Ursula
3 years ago at 14:01
Groeit heide ook goed rondom boomwortels? Welke heidesoort is het meest geschikt voor droge (vanwege boomwortels), vrij arme grond? Hoe kom je er eenvoudig achter of je grond (te) kalkrijk is?
Directplant
3 years ago at 14:01
Heide houdt van zon en lucht. Onder bomen zullen ze het niet goed doen. Is er voldoende licht en kan de wind door de heide blazen, omdat de boomwortels ver uitsteken en u de heide dus verder van de boom kunt plaatsen, dan kunt u het proberen. Arme grond kunt u het beste verrijken met grond voor zuurminnende planten voordat u heide plant. U kunt met een pH test meten wat de zuurgraad is van uw grond en of u kalk of turf moet toevoegen. Deze tests zijn te krijgen bij het tuincentrum.
Gerrie Donkers
3 years ago at 15:03
Ik wil in de voortuin heide gaan planten. Wat kan ik het beste nemen winter of zomer heide?
Directplant
3 years ago at 15:03
Waarom combineert u ze niet? Dan heeft u een veel langere bloeiperiode (winter én zomer)! Heide, zowel de zomerheide als de winterheide, wordt in pot geleverd en kunt u het hele jaar door planten, tenzij het vriest.
Mimi van Waterschoot
3 years ago at 18:11
Onze tuinman heeft vorige week alle zomer en winterheideplanten tot ongeveer 10 cm. boven de grond gesnoeid. Er zit geen enkel bloemetje meer aan. Zullen de planten nog opnieuw gaan bloeien? Het is momenteel een kale boel in de tuin. Vriendelijke groet. Mimi van Waterschoot
Directplant
3 years ago at 18:11
Ai, het ligt eraan of er nog groen aan de heide zit? Als er alleen nog kale takjes over zijn, en er tot diep in het kale hout is gesnoeid, dan krijgt de plant het zwaar. U zou het een jaartje kunnen aankijken als u veel heide heeft staan.
Daan
3 years ago at 16:38
welke stuiken kunnen goed langs elkaar groeien voor een bosplantsoen?
Directplant
3 years ago at 16:38
Voor een bosplantsoen kunt u hier kijken: https://www.directplant.nl/struiken/bosplantsoen.html
Huib
3 years ago at 13:27
Vorig jaar winterheide geplant, nu worden er verschillende bruin. Alleen de bloemetjes worden bruin. Gaan ze volgend jaar weerbloeien?
Directplant
3 years ago at 13:27
De winterheide raakt uitgebloeid. Volgend seizoen bloeien ze weer. U zou de heide kunnen toppen door de dode bloemetjes er uit te knippen met een heggenschaar. Niet te diep snoeien.
Betty van Veen
4 years ago at 11:47
In mijn zoons tuin werk ik nogal eens, er staan lavendel stoechas in van vorig jaar maar ziet er zielig uit er zijn een paar struiken met knop maar ook die zijn dood gegaan. Is dit een 1 jarige lavendel?
Directplant
4 years ago at 11:47
Lavendel stoechas (kuiflavendel) is niet winterhard bij ons. Een beschut plekje in de zon is aan te raden. In de winter kunt u het struikje beschermen door er bijvoorbeeld coniferentakken overheen te leggen.
Bos
4 years ago at 14:46
Hallo, Mijn heide en azalia''s sterven af. Het lijkt of de wortels aangevreten zijn. Heb van alles geprobeerd maar het proces lijkt niet te stoppen. Wat zou uw oplossing zijn?
Directplant
4 years ago at 14:46
Zou het de larve van de taxuskever kunnen zijn die aan de wortels vreten? U kunt hier aaltjes tegen inzetten. Deze zijn te koop van het merkt Ecostyle en te koop bij het tuincentrum.
Wil
4 years ago at 13:09
Graag wil ik wat meer struiken in mijn tuin , kun je dan ook een deel van de bestaande struik af halen en verplanten ?
Directplant
4 years ago at 13:09
Het is mogelijk de heideplant te delen. Daarvoor graft u de plant op en deelt u de plant met een scherpe spade. De kleinere delen plant u weer uit. Wij raden aan om bij het aanplanten Vivimus voor zuurminnende planten te gebruiken. Delen kan in het voorjaar en het najaar.
Frans van der Wielen
4 years ago at 20:57
Zíjn er ook heide planten die vlinders aantrekken??? Kunt u mij wat namen doorgegeven??
Directplant
4 years ago at 20:57
Gewone dopheide (Erica tetralix) en struikheide (Calluna) lokken beide vlinders. U vindt deze hier: https://www.directplant.nl/tuinplanten/heide.html
Jan Maas
4 years ago at 14:28
Ik heb een voortuin van 10 m2 wil er verschillende Heide bloeiers inzetten. Wat is jou advies.
Directplant
4 years ago at 14:28
Beste Jan Maas, een mix van winterheide (Erica) en zomerheide (Calluna) is dan natuurlijk ideaal. Wilt u ook iets anders, hogers, erbij planten, dan zou u kunnen kijken naar een laagblijvende conifeer (https://www.directplant.nl/struiken/coniferen.html) of een van de soorten die hierboven genoemd worden. Dat breekt het geheel wel.
Peter Donkers
4 years ago at 17:36
kun je ook siergras combineren met heide,bijv;eendags lelie
Directplant
4 years ago at 17:36
Beste Peter, siergrassen en daglelies (Hemerocallis) kunnen op elk normale tuingrond groeien en combineren mooi met elkaar. Heide houdt niet van kleigrond of kalkhoudende grond. Als u heide wilt planten, kunt u wel Vivimus voor zuurminnende planten toevoegen om heide een goede start te geven. In principe kunt u alles met elkaar combineren.
Jan
4 years ago at 15:15
Wanneer moet zomerheide geplant worden?
Directplant
4 years ago at 15:15
Heide (Erica en Calluna) kan het hele jaar geplant worden, behalve wanneer het vriest. Nu de grond nog warm is, zullen de planten goed kunnen wortelen.
Els Beeusaert
4 years ago at 09:16
Wanneer moet erica geplant worden?
Sylvia
4 years ago at 16:48
Ik heb heide in mijn tuin staan, maar ik weet niet of het zomer- of winterheide is? Wanneer kan ik deze het beste snoeien?
Directplant
4 years ago at 16:48
Beste Sylvia, heide snoei je na de bloei. Bij twijfel kun je het beste in maart-april de uitgebloeide bloemen afknippen.
leo van der meer
5 years ago at 17:17
Moet je na de bloei alle bloemetjes er uitknippen ?
Directplant
5 years ago at 17:17
Beste Leo, Je kunt na de bloei heide het beste snoeien met een heggenschaar. Knip niet te diep tot in het kale hout, ze lopen dan niet meer uit. Je topt als het ware de heide en neemt meteen de oude bloemetjes mee.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top