Maak gebruik van hoogteverschil in de tuin en geef dit een plek in uw tuinontwerp. Een niveauverschil valt op en zal de tuin groter laten lijken.

Hoogteverschillen zijn in onze lage landen meestal minimaal, toch is in veel tuinen wel wat verschil in hoogte te ontdekken of te maken. Elk niveauverschil in de tuin zal interesse opwekken: trappen, keermuurtjes en verhoogde vakken zijn boeiende ontwerpelementen en zullen de ruimte groter doen lijken. Het verschil in hoogte hoeft beslist niet groot te zijn, een bescheiden opstap kan al een belangrijk element zijn in de tuin.

Klein hoogteverschil, groot effect

Een klein hoogteverschil spreekt natuurlijk meer als het groots wordt aangepakt dan wanneer het wordt verdoezeld. Markeer een verschil van bijvoorbeeld 15 centimeter daarom liever met een rand over de hele breedte van de tuin dan met een nauwelijks opvallend talud en een smalle trap. Niveauverschillen in de tuin zijn op te vangen met een talud of een wand van betonelementen, gemetselde stenen, hout (planken of palen, eventueel bekleed met zink of lood) of gestapelde keien. 

Brede tuintrap

Om twee niveaus te verbinden is vaak een trap nodig. Een trap kan een heel mooi en sfeerbepalend element in de tuin zijn. Vooral een royale opzet en bijzonder materiaal maken een trap tot een echte blikvanger. Maak dit tuinonderdeel daarom het liefst zo breed mogelijk. En paar brede treden zullen al de aandacht trekken in de tuin. Ze geven structuur en een gevoel van richting. Een iets verhoogd terras, te betreden via een of twee treden die over de hele breedte lopen, zal bijvoorbeeld een krachtig element zijn in een tuinontwerp.

Lees hier meer tips over het ontwerpen van je tuin.