Een tuin is vol met leven, zeker in de zomer. Niet alleen de planten, maar ook dieren horen daarbij. Insecten zoals bijen, vlinders, libellen en lieveheersbeestjes spelen een belangrijke rol, zelfs bij het bestrijden van plagen in de tuin.

Gelukkig komen insecten meestal vanzelf in de tuin, maar u kunt ze helpen door de omstandigheden te verbeteren. Denk dan aan de juiste beplanting en nestel- en schuilplekjes. Een insectenhotel maakt u makkelijk zelf en biedt veel insecten een nestelplekje. 

Insecten zijn bestuivers

Zeker in de moestuin is bestuiving door bijen, hommels en andere insecten belangrijk. Bij veel groenten gaat het ons om de zaden, zoals erwten en bonen. Die zullen alleen ontstaan als er bestuiving heeft plaats gevonden. Insecten helpen ons dus hierbij. Ook in een siertuin helpen insecten bij een goede ontwikkeling van de beplanting.

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes eten luizen. En dat is precies waar wij vaak van af willen. Het is zelfs mogelijk om online lieveheersbeestjes te bestellen die u kunt uitzetten in uw tuin.

Vlinders in de tuin

Helaas gaat het slecht met de vlinders in ons land. Hoewel tuinen geen vervanging kunnen zijn voor het leefgebied van de meeste vlinders, kan de tuin voor zo'n twintig soorten een goede aanvulling vormen op de natuur.
De makkelijkste manier om vlinders naar uw tuin te lokken is door vlinderplanten aan te planten. De meeste soorten hebben prachtige bloemen, geen straf dus om ze in de tuin te zetten. Het is belangrijk om voor afwisseling in de bloeitijd te zorgen, vanaf april tot oktober zijn er dan op warme dagen vlinders te zien.

Vlinderlokkers voor de tuin

  1. Aubrieta (voorjaar)
  2. damastbloem (Hesperis) (voorjaar)
  3. hemelsleutel (Sedum) (najaar)
  4. Liatris (najaar)
  5. herfstasters (najaar)

Bekijk ook het artikel met een top 10 vlinderplanten