Mogen kamerplanten naar buiten of tuinplanten naar binnen? Een kamerplant houdt van warmte en vaak van gefilterd licht, een tuinplant vindt kou geen probleem en houdt over het algemeen van licht. Het heeft vooral te maken met de temperatuur waarin de plant van oorsprong groeit of een plant een binnen- of buitenplant is. 

Buitenplanten naar binnen

Tuinplanten kunnen tijdelijk in de huiskamer staan. In de winterperiode mag de kerstroos (Helleborus niger) bijvoorbeeld best een tijdje naar binnen. Omdat deze vaste plant prachtig bloeit rond de kerst kunt u er binnen extra van genieten. Verwerk de plant bijvoorbeeld in een decoratief stuk voor de Kerst. Op een koele plek zal de kerstroos langer mooi blijven. Zorg ervoor dat de potkluit niet uitdroogt, maar laat de aarde wel opdrogen tussen twee gietbeurten in. Ook een wintergroen siergras zoals de zegge (Carex), bergthee (Gaultheria) met rode besjes, Skimmia en voorjaarsbollen zoals de narcis kunnen best een tijdje binnen staan. In de zomerperiode kunnen lavendel, tijm, rozemarijn en andere kruiden uit een warm en droog klimaat ook naar binnen. Ze hebben het naar hun zin op een warme vensterbank.

Als de buitenplanten te lang binnen staan, zijn ze wel extra gevoelig voor ziekten en plagen. Binnenshuis is het veel te warm voor ze, ook is de lucht vooral ’s winters wel erg droog. Daarom kunnen buitenplanten het best direct na de bloei weer naar buiten. Eerst langzaam laten wennen aan de buitentemperatuur, daarna kunt u ze uitplanten in de tuin.

Kamerplanten naar buiten

Andersom kunnen kamerplanten in het voorjaar juist naar buiten. Ze krijgen nu meer licht dan binnen en veel soorten zullen zelfs beter groeien en bloeien als ze een periode buiten kunnen staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor een orchidee, Chinese roos (Hibiscus rosa-chinensis), azalea, Pelargonium, het kleine plantje ‘slaapkamergeluk’ (Soleirolia) en Fatsia. Ook vetplanten zoals Echeveria, Crassula en Agave.

De kamerplanten mogen naar buiten als er geen kans meer is op vorst. Dit is meestal ongeveer half mei. Laat de kamerplanten rustig wennen aan de buitentemperatuur (afharden). Pas op met felle zon, de kamerplanten zijn dit niet gewend, en veel soorten kunnen er niet goed tegen. Plaats de potten op een beschutte plek, uit de felle zon. Schotels onder de pot zijn prima, maar hier mag geen water in blijven staan. Als het in het najaar kouder wordt moeten de kamerplanten weer naar binnen, in ieder geval voordat het gaat vriezen.

Tekst Modeste Herwig