Klimop (Hedera) is een snelle klimmer die zich zelf met hechtwortels omhoog werkt. Klimop is wintergroen. Deze klimplant is ook een goede bodembedekker.  

Klimop als klimmer of kruiper

Hedera is een sterke, wintergroene klimplant en onmisbaar als versierder van muren en schuttingen. Ook als bodembedekker voldoet de klimop prima. De sterk groeiende twijgen hebben hechtwortels en werken zichzelf omhoog. Een boom waar ze in klimmen, ondervindt hier geen schade van, zolang de klimop maar niet al te groot wordt. Om de klimop in toom te houden moet hij regelmatig gesnoeid worden. Dat kan in april-mei en nog eens in het najaar. 

Soorten klimop (Hedera)

Algemeen geldt: de struikklimop klimt niet, maar blijft een bolvormige, bloeiende struik. De gewone groene klimop is het sterkst. De bonte siervormen zijn iets minder winterhard.  

  • Hedera algeriensis. Algerijnse klimop. Een zeer winterharde klimop, het groene blad heeft witte vlekken. Hoogte tot 3 meter. 
  • Hedera colchica. Kaukasische klimop. Een klimmer met groot, gelobd blad, tot 18 cm lang. De groene bloemen zitten in bolvormige schermen en worden gevolgd door zwarte vruchtjes. Een mooie soort, maar iets minder winterhard dan H. helix. ‘Arborescens’ is een tot 1 m hoge struik met groot, glanzend donkergroen blad; bij ‘Dentata Variegata’ heeft het witbonte blad kleine tandjes; bij ‘Sulphur Heart’ is het hart van het blad groengeel. Hoogte tot 5 m 
  • Hedera helix. Kleinbladige klimop, gewone klimop. Glanzend groen, gelobd blad; het blad aan de bloemtakken heeft een veel rondere vorm. De groene bloemen staan in bolvormige schermen en trekken veel insecten aan. Later zwarte vruchtjes. ‘Arborescens’ is de struikklimop, een tot 1,5 m hoge struik met groengele bloemen en kleine zwarte vruchtjes, geen klimmer dus; ‘Glacier’ heeft fraai getekend witbont blad; ‘Goldheart’ en ‘Goldchild’ zijn klimmers tot 8 m, het vrij kleine blad heeft een groengeel hart; ‘Ivalace’ heeft donkergroen blad met gekrulde bladranden, groeit langzaam. ‘Woerner’ is een sterke vorm die gebruikt wordt voor kant-en-klaar hagen. ‘Zorgvlied’ is ook een struikklimop, veel mooie blauwzwarte bessen, hoogte tot 70 cm. 
  • Hedera hibernica. Ierse klimop of grootbladige klimop. Lijkt erg veel op H. helix. Het is een goed winterharde plant met minder diep gelobd blad en vrij grote bloemschermen. Goed als bodembedekker voor grote oppervlakken. Hoogte tot 20 meter.  

Kant-en-klaar haag van klimop

Wilt u snel een wintergroene levende wand in de tuin kijk dan eens naar de kant-en-klaar hagen van klimop. 

Bekijk hier alle soorten klimplanten in ons sortiment.