Er zijn klimplanten die ook in de schaduw kunnen. Een klimplant is ideaal als u weinig ruimte heeft en kan een muur, schutting of pergola bedekken. 

Klimplanten geven een nieuwe dimensie aan het tuinieren. Ze zorgen voor verticale accenten en maken gebruik van ruimte die in veel tuinen onbenut blijft: de hoogte. Klimmende heesters kunnen langs muren klimmen, een pergola versieren, maar ook als bodembedekker dienst doen en zelfs in een pot groeien.

Ideale klimplant voor in de schaduw: klimop (Hedera)

Ook voor een schaduwrijke plek zijn er prachtige klimmers. De bekendste is de klimop, het decoratieve blad is wintergroen. Je kunt kiezen uit effen groen, witbont of geelbont. Kijk ook eens naar wat minder bekende soorten, erg mooi zijn bijvoorbeeld Hedera helix ‘Natasja’ met glanzend hartvormig blad en de bonte klimop Hedera helix ‘Marginata Elegantissima’.

Andere klimplanten voor een schaduwplek

Erg sterk is de klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris), deze zelf hechtende klimplant groeit op elke plek. Aan het begin van de zomer verschijnen er prachtige witte bloemschermen. Het blad krijgt een gele herfstkleur. Ook de hop (Humulus lupulus) is een sterke klimmer die goed groeit als er weinig zon is. Tenslotte de vuurdoorn (Pyracantha 'Mohave' bijvoorbeeld), met in het voorjaar een overvloed aan witte bloemen en al aan het eind van de zomer vrachten geeloranje of oranjerode vruchtjes.

Klimplanten planten

Voor een goed resultaat is het belangrijk aandacht te besteden aan het planten van een klimplant. 

  • Maak een ruim plantgat, bij de gevel zelfs 80 cm diep en ruim een meter breed.
  • Verbeter de uitgegraven grond met compost en/of bemeste tuinaarde en een gemengde organische mest.
  • Zet de klimplant niet te diep want de grond zal nog inzakken.
  • Vul aan met aarde en geef flink water. 

Bekijk alle klimplanten in onze webshop

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.