Een leiboom snoeit u in de winter. Leibomen zijn heel geschikt voor kleine tuinen. Ze geven hoogte aan het ontwerp en vormen een natuurlijk zonnescherm. 

Een leiboom bestaat uit een kale stam met daaraan vanaf een bepaalde hoogte horizontaal geleide takken: de hoofdtakken of leggers. De takken worden in positie gehouden door ze aan stokken of een rek vast te binden. Als de takken dik genoeg zijn kan de steun verwijderd worden, dit kan voor een periode van tien jaar nodig zijn. Meestal zijn er minstens aan beide zijden van de stam drie takken met een afstand van 30-60 cm, maar dit kunnen er ook zeven of zelfs meer zijn. Hoe kleiner de afstand tussen de liggers, des te dichter het scherm. Leibomen bij Directplant hebben standaard een leirek van 150 cm breed en 120 cm hoog. 

TIP Plant een snel groeiende leiboom zoals een linde of een plataan op 3-5 meter afstand van elkaar. Trage groeiers zoals Photinia kunnen dichter op elkaar staan, ongeveer twee meter.

Leiboom snoeien in de winter

Een leiboom behoudt zijn vorm door jaarlijks al de jonge, meestal verticaal groeiende scheuten die uit de hoofdtakken af te snoeien. Alle zijtakjes worden iets voorbij de hoofdtak afgeknipt, zodat er minstens één knop blijft zitten (een kleine verdikking). Bij jonge bomen kun je beter iets verder van de hoofdtak af snoeien, ongeveer 5 cm. De beste periode om te snoeien is vanaf eind oktober tot eind februari, als het blad van de takken is gevallen en tot vlak voor het uitlopen in het voorjaar. Voor oudere bomen is het geen bezwaar om te snoeien als het blad nog aan de takken zit. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar zodat er een gladde snoeiwond ontstaat.

Leiboom snoeien in de zomer

Een tweede snoeibeurt half juni is vooral bij snel groeiende leibomen nodig om de vorm te behouden. In deze periode lopen de takken na het snoeien nog opnieuw uit (Johannislot), de nieuwe scheuten kunnen in de open plekken groeien. De leiboom wordt nu eigenlijk als een haag gesnoeid, zodat er een vlak groen scherm overblijft.

Leiboom snoeien in de zomer

TIP Een leiboom kan vrij staan, maar het is ook mogelijk de takken tegen een muur te leiden. Heel mooi bij bloeiende bomen, zoals de judasboom (Cercis) of een peer (Pyrus).

Soorten die geschikt zijn als leiboom

 1. Veldesdoorn, Acer campestre
 2. Haagbeuk, Carpinus betulus
 3. Judasboom, Cercis siliquastrum
 4. Beuk, Fagus sylvatica en F. sylvatica ‘Atropunicea’
 5. Gouden regen, Laburnum x watereri ‘Vossii’
 6. Amberboom, Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’
 7. Appel, Malus domestica
 8. Sierappel, Malus ‘Red Sentinel’
 9. Plataan, Platanus x hispanica
 10. Sierkers, Prunus cerasifera ‘Nigra’
 11. Moeraseik, Quercus palustris
 12. IJzerhout, Parrotia persica
 13. Glansmispel, Photinia x fraseri ‘Red Robin’
 14. Peer, Pyrus communis
 15. Sierpeer, Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ 
 16. Linde, Tilia cordata, Tilia x europaea ‘Pallida’ en T. platyphyllos ‘Rubra’

Bekijk hier alle leibomen in ons sortiment of ga naar onze fruitbomen in leivorm. 

Tekst en snoeifoto: Modeste Herwig