Nachtvlinders lokt u met bloemen die ’s avonds sterker geuren dan overdag. De bloemen zijn vaak licht van kleur zodat ze ook in het donker goed te zien zijn. Elf planten met avondgeur op een rij om nachtvlinders naar uw tuin te lokken.

Nachtvlinders lokken

Bloemen die bestoven worden door nachtvlinders, zul je overdag niet of nauwelijks ruiken. Maar zodra de schemer invalt komen er heerlijke geuren vrij, die de vlinders van grote afstanden lokken. De reukzin van deze vlinders is zeer goed ontwikkeld, de bloemen die voor hun bevruchting afhankelijk zijn van deze vliegers vragen de aandacht door sterke geuren te verspreiden. Bovendien zijn de bloemen vaak licht van kleur, zodat ze in het donker goed te zien zijn. Bijzondere planten dus voor de tuin! Zeker omdat tuinen steeds belangrijker worden en onderdeel uitmaken van het leefgebied van vlinders.

Planten met avondgeur

Om nachtvlinders een handje te helpen hebben we 11 bloemen geselecteerd die ’s avonds (sterker) gaan geuren:

 1. engelentrompet (Brugmansia)
 2. vlinderstruik (Buddleja
 3. rode spoorbloem (Centranthus)  
 4. siertabak (Nicotiana) 
 5. damastbloem (Hesperis)
 6. kamperfoelie (Lonicera)  
 7. teunisbloem (Oenothera
 8. vlambloem (Phlox)  
 9. zeepkruid (Saponaria)  
 10. lelie (Lilium candidum en L. regale)  
 11. wouw (Reseda)

Geur en nachtvlinders

Zet deze soorten eens rond het terras, zodat je op een zwoele zomeravond kunt genieten van de bijzondere geuren en waarschijnlijk ook de nachtvlinders kunt bewonderen.

Lees hier meer over planten die vlinders lokken
In de linkerkolom van onze webshop kunt u uw keuze verfijnen door geurende tuinplanten te selecteren.