De laatste jaren wordt plantwerk in de tuin vooral in het voorjaar gedaan. We zijn eigenlijk een beetje vergeten dat de herfst de beste tijd is om planten in de grond te zetten. 

Waarom is het najaar de beste planttijd?

Het najaar is de beste planttijd voor vaste planten, heesters en bomen omdat:

  • De grond is nog vrij warm, zodat de planten voor de winter al aanslaan. In het voorjaar is er daarom direct al een goed resultaat. Dit spaart dus tijd.
  • In de herfst valt er meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. In het voorjaar verdrogen planten eerder, zeker als ze net geplant zijn.
  • Vaak worden vaste planten gecombineerd met bloembollen, het is makkelijk om ze in één keer te kunnen planten.
  • Heesters, rozen en bomen kunnen het best geplant worden als het blad van de takken is gevallen, dat is dus in het najaar.

Een uitzondering kan gemaakt worden voor vorstgevoelige soorten, in dit geval is er namelijk meer kans op uitval door strenge vorst.

In de herfst planten, in het voorjaar plezier

Het grote voordeel van planten in het najaar is vooral dat u in het voorjaar direct kunt genieten van het resultaat. In de eerste maanden van het tuinseizoen is er vaak al genoeg te doen, het komt dus goed uit als het plantwerk dan al klaar is. In de herfst is het bovendien vaak nog heerlijk weer om in de tuin te werken. En u kunt de nieuwe ideeën die u deze zomer hebt opgedaan direct uitvoeren. Het is of er een tuinseizoen bij komt om te genieten van uw tuin.

Veel haagplanten en bomen kunnen in het najaar vanuit de volle grond worden gerooid. De planten zijn, wanneer de bladeren zijn afgevallen, in rust en kunnen in deze periode prima worden verplant. Planten vanuit de volle grond, met kale wortels, zijn aanzienlijk goedkoper dan planten die in een pot zijn gekweekt! 

Kortom, nu wat aandacht voor de tuin, geeft in het voorjaar dubbel genot.

Inspiratie nodig? Kijk ook eens naar onze borderpakketten; in één keer een nieuwe tuin!