Zodra planten zijn uitgebloeid in de nazomer of herfst kunnen hiervan de zaden geoogst worden. Het is een leuk en spannend werkje om daar in het voorjaar weer nieuwe plantjes van op te kweken. Vooral bij vaste planten, eenjarigen en tweejarigen is de kans op succes groot. 

Als de zaaddoosjes strokleurig of bruin verkleuren en droog aanvoelen kunnen ze geoogst worden. Doe dat het liefst op een droge, zonnige dag. Het is handig de hele bloeiwijze te plukken en pas later, als alles goed droog is, de zaadjes eruit te halen. De zaden kunnen in de zon drogen of binnen op een warme, luchtige plek.

Bewaar het zaad in papieren zakjes of doosjes in een droge ruimte waar het niet warmer wordt dan 10 °C. Steek in elk zakje of doosje alvast een steeketiketje met de naam van de plant, in het voorjaar kan het gebruikt worden bij het zaaien.

Makkelijk te zaaien

Makkelijk kiemend zaad wordt bijvoorbeeld geproduceerd door:

  1. akeleien (Aquilegia)
  2. lupine (Lupinus)
  3. judaspenning (Lunaria)
  4. klaprozen (Papaver)
  5. vingerhoedskruid (Digitalis)
  6. vergeet-mij-nietjes (Myosotis)

Zelf vingerhoedskruid zaaien

Gaat u aan de slag met het zaaien van vingerhoedskruid dan is succes verzekerd. Per plant worden na de bloei duizenden zaden gevormd, die voor veel nageslacht zorgen.Soms wel wat teveel van het goede. Een teveel aan zaailingen is gelukkig heel eenvoudig weg te wieden. Of knip de bloemstengels na de bloei af om zaadvorming te voorkomen. Vaak volgt door het terug knippen nog een tweede bloei. Ook worden er dan meestal nieuwe bladrozetten gevormd die het volgende jaar bloeien.

De meeste soorten vingerhoedskruid zijn tweejarig: in het eerste jaar wordt de rozet gevormd, in het tweede jaar volgt de bloei. Je kunt ook zelf vingerhoedskruid zaaien in augustus-september in een tray of pot gevuld met matig vochtige zaaigrond. Meng het fijne zaad met zilverzand, zodat je beter ziet waar je zaait. Dek het zaad niet af. Na 5-7 weken zal het zaad kiemen.

In oktober of in het volgende voorjaar op de definitieve plek uitplanten met een tussenruimte van 20-25 cm. De jonge planten zijn prima winterhard en zullen in het tweede jaar bloeien.

Lees hier hoe je planten moet zaaien