Randplanten vormen een afscheiding tussen een pad, gras of border. Het is een ontwerp-element met groot effect. 

Vaste planten worden meestal toegepast in een gemengde beplanting: ze worden in groepjes in de border gezet. Plant u ze echter in een rij dan ontstaat er een heel ander resultaat. Doordat je veel van het zelfde ziet valt de plant extra op en is het effect heel sterk.

Randjes van één soort plant kunnen op een subtiele wijze de grens tussen verschillende tuinonderdelen aangeven. Een rij lavendel of vrouwenmantel vormt als het ware een laag haagje, dat vooral mooi uitkomt aan weerszijden van een pad. Ook vakken in een kruidentuin kunnen afgezet worden met planten, zoals de heiligenbloem (Santolina). Door planten op deze manier toe te passen worden ze echt als ontwerp-element gezien, een heel andere manier van kijken naar een plant.

Randplanten voor grote vakken

Randplanten zijn natuurlijk ook goede vakkenvullers.

Voor een groot vak dat met één soort beplant wordt kunnen dezelfde eisen aan een plant gesteld worden. Zo kan een vak dat beplant is met Hosta een prachtig effect geven. Of denk aan de meestal rommelige voortuin met van alles wat en vervang de beplanting in gedachten eens: drie strakke stroken van de wintergroene schoenlappersplant (Bergenia), daar tussen smalle grindpaadjes en op de hoek een blok van venijnboom (Taxus baccata).

Randplanten zijn in elke tuinstijl toe te passen. Een groot vak met bijvoorbeeld purperklokje (Heuchera) past goed in een modern vormgegeven tuin. Een misschien wel slingerende rand van lavendel of vrouwenmantel sluit prima aan bij een romantische tuin. Een bijkomend voordeel is dat een beplanting met één soort minder onderhoud vraagt dan een gemengde beplanting.

Mooie randplanten 

 1. Vrouwenmantel, Alchemilla mollis 
 2. Schoenlappersplant, Bergenia-hybriden 
 3. Steentijm, Calamintha nepeta 
 4. Klokjesbloem, Campanula poscharskyana 
 5. Ooievaarasbek, Geranium-soorten 
 6. Purperklokje, Heuchera micrantha 'Palace Purple' 
 7. Hartlelie, Hosta-soorten 
 8. Lavendel, Lavandula angustifolia 
 9. Kattenkruid, Nepeta x faassenii 
 10. Duizendknoop, Persicaria affinis 
 11. Eikvaren, Polypodium vulgare 
 12. Bijenkorfje, Prunella webbiana 
 13. Heiligenbloem, Santolina chamaecyparissus 
 14. Lijmkruid, Silene maritima 
 15. Ezelsoren, Stachys byzantina

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.