De rode zonnehoed, Echinacea purpurea, is een zeer gewilde tuinplant. De grote bloemen zijn prachtig van vorm en trekken bovendien veel vlinders, bijen en hommels aan.

De karakteristieke, margrietachtige bloemen van de zonnehoed (Echinacea) zijn onmisbaar in de nazomerborder. Ze hebben een dik, bol hart en bijna horizontaal afstaande bloemblaadjes: net de vorm van een klassieke zonnehoed. De grote bloemen van Echinacea geven elke border een zomerse look. Het dikke hart zit vol nectar, heel verleidelijk voor vlinders en hommels. De beste tijd om Echincea in uw tuin te planten is het voorjaar. Laat Echinacea na de bloei gewoon staan; ze hebben ook uitgebloeid een aantrekkelijk silhouet.

Soorten Echinacea

Inmiddels zijn er diverse nieuwe tuinrassen in prachtige tinten gekweekt, die nog rijker bloeien en elke tuinliefhebber zeer zullen aanspreken. Rode zonnehoed bloeit van juli tot september. De hoogte varieert van 75-100 cm.

  • Echinacea purpurea ‘Sundown’ is diep oranje tot rozerood, net als de zonsondergang. 
  • Bij Echinacea ‘Sunrise’ zijn de bloemblaadjes zachtgeel. 
  • Echinacea ‘Harvest Moon’ valt op vanwege de gele bloemen. 
  • Een van de mooiste donker roze is nog steeds Echinacea ‘Augustkönigin’ met donkere stelen en dieproze bloemblaadjes. 
  • Echinacea ‘Kim’s Knee High’ heeft wat lichter getinte bloemen en blijft iets lager, perfect voor een wat kleinere tuin. 
  • Echinacea ‘Magnus’ wordt graag gebruikt omdat deze plant zeer sterk is. 
  • Echinacea ‘Rubinstern’ is de donkerste, met heel grote bloemen en een vrij plat hart. 
  • Echinacea ‘White Swan’ is een ras met witte bloemen.
  • Echinacea ‘Eccentric’ heeft dik gevulde roze bloemen
  • Echinacea ‘Tiki Torch’ is een nieuwe met helder oranje bloemen

Rode zonnehoed combineren

De rode zonnehoed is een van de meest opvallende borderplanten. De grote, margrietachtige bloemen in warme kleuren stelen de show en gaan prachtig samen met alle andere borderplanten. Echinacea purpurea is goed te combineren met aarvormige bloemen, zoals van Liatris en Salvia. Ook ijzerhard (Verbena), alsem (Artemisia), koninginnenkruid (Eupatorium) en siergrassen vormen een goede buur.

Standplaats en verzorging Echinacea

Echinacea pupurea heeft een zonnige plek nodig en wat ruimte om zich heen. Laat andere borderplanten er dus niet overheen hangen. Zorg voor vruchtbare en goed doorlatende grond. Knip rode zonnehoed in het voorjaar af en geef organische mest. Verjong de plant elke drie tot vier jaar door hem op te nemen, eventueel te scheuren en de jongere delen opnieuw te planten.

Hoe Echinacea snoeien

Na de bloei kunt u Echinacea snoeien, maar omdat de plant ook in de winter decoratief is, adviseren wij om deze pas in ongeveer maart af te knippen. De vaste plant zal gewoon weer opnieuw, alleen ietsje groter, uitlopen. Het is ook mogelijk om in de zomermaanden wat bloemen uit de plant te knippen en deze op de vaas te zetten. 

TIP We hebben voor u twee kant-en-klare borderpakketten samengesteld waarin de rode zonnehoed de hoofdrol speelt. Een pakket in felroze en een pakket met roze, wit en paars.  

Bekijk hier alle zonnehoed (Echinacea) in ons sortiment.