Siertakken zijn vooral in de winter mooi wanneer ze met hun kleur afsteken tegen de nog kale wintertuin. Negen bijzondere takken, twijgen en stammen.

Stammen en basten

Nu al het blad van de bomen is, vallen de stammen en takken des te meer op. Veel stammen lijken op het eerste oog vrij gewoon, maar als u er eens van dichtbij naar kijkt ziet u vaak prachtige patronen in de schors.

  1. Heel bijzonder is dit bij de esdoorn Acer davidii (de streepjesbast esdoorn), die bijna lichtgevende witte strepen vertoont.
  2. Ook Acer capillipes (de slangenbast esdoorn) heeft een fraai streepjespatroon.
  3. De bast van de Platanus hispanica (plataan) is vrij groen en vertoont op wat oudere leeftijd lichtgroene vlekken.
  4. De berk is bekend vanwege de fraaie witte bast. Dat is heel opvallend bij Betula utilis ‘Doorenbos’.
  5. Bij de sierkersen vallen Prunus serrula en Prunus maackii op, is de bast glimmend roodbruin.

Kleurige siertakken

Op kleinere schaal vinden we fraaie bastkleuren bij heesters. Vooral de kornoelje valt in de winterperiode op dankzij de kleurige takken.
  1. Cornus alba ‘Sibirica’ heeft fel rode twijgen.
  2. Cornus ‘Kesselringii’ heeft zeer donkerrode, bijna zwarte takken.
  3. Bij Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ zijn de takken geeloranje tot oranjerood.
  4. Cornus stolonifera ‘Flaviramea’ heeft opvallende groengele twijgen.
 
De oudere takken worden minder fel van kleur. Daarom kunt u deze kornoeljes eventueel om de twee à drie jaar terugsnoeien voor extra fel gekleurde takken. De struiken blijven zo bovendien compact, zodat ze erg mooi te combineren zijn met vaste planten in de border.
 
Meer tips voor een bijzondere planten in de winter leest u in ons blog over de wintertuin. En vergeet ook niet wintergroene heesters of haagplanten in uw tuin te planten. Bekijk al onze struiken in onze webshop en selecteer in de linkerkolom op wintergroen.