Toe aan een nieuw tuinpad? Denk dan ook eens aan het gebruik van stapstenen in plaats van een aaneengesloten tegelpad.

Als er een pad in de tuin moet komen wordt er vaak direct gedacht aan een pad met een doorlopende bestrating. Los gelegde stapstenen kunnen echter een aantrekkelijk alternatief zijn. Lijnen en vormen kunt u met stapstenen op een luchtige manier aangegeven. Losse stapstenen nodigen uit om van de ene naar de andere steen te stappen en zo de tuin te ontdekken. Een pad van stapstenen komt bovendien veel speelser over dan een keurig betegeld pad.

Materialen voor stapstenen

Flagstones worden het meest gebruikt voor een pad van stapstenen, maar alle tegels zijn geschikt, zowel gladde betontegels als grindtegels. Betonnen strips of opsluitkanten geven ook een leuk effect als ze met de brede kant naar boven worden gebruikt. Ditzelfde effect kan ook met houten biels worden bereikt, het nadeel is echter dat het hout snel glad wordt. Grote zwerfkeien met een platte kant passen goed in een tuin met een oosterse sfeer. Schijven boomstam zijn op hun plaats in een bostuin of een tuin met een natuurlijke uitstraling.

Ook interessant: sierbestrating voor de tuin

Planten tussen de stenen

Tussen de stapstenen kunnen lage, kruipende plantjes groeien, zo wordt de tuin nog groener. Kies voor een zonnige plek bijvoorbeeld:

Is er halfschaduw of schaduw kies dan bijvoorbeeld: 

Geïnteresseerd in bestratingtips? Lees dan ook ons blog over onderhoudsvriendelijke bestrating, het verwijderen van groene alg op stenen en het benadrukken van hoogteverschillen door bijvoorbeeld brede traptreden in de tuin te plaatsen.

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.nl