Struiken die in het voorjaar bloeien, snoeit u na de bloei. Zo kunnen ze de hele zomer nieuwe bloemknoppen maken die volgend voorjaar weer bloeien.

De struiken die in het voorjaar hun bloemen laten zien kunnen het best direct na de bloei gesnoeid worden. Deze soorten hebben de bloemknoppen vorig jaar al gemaakt, vandaar dat de bloemen zo vroeg in het tuinseizoen kunnen verschijnen. Ze overwinteren en openen zich in de lente. Nooit in het vroege voorjaar snoeien dus, want dan haalt u de bloemknoppen weg. Als u na de bloei snoeit, heeft de struik de hele zomer nog de tijd om de bloemknoppen voor volgend jaar te vormen.

Struiken snoeien is fatsoeneren

Snoeien is vaak fatsoeneren. Planten groeien niet altijd vanzelf mooi, in veel gevallen moet u ze een beetje helpen. Dat betekent als regel scheefstaande takken wegnemen, zorgen dat de takken mooi over de struik verdeeld staan, dat de struik niet al te dicht groeit en oud of dood hout wegnemen. Knip bij voorkeur vlak boven een jonge scheut die naar buiten wijst, zo kunt u de toekomstige vorm van de struik beïnvloeden. Er zijn ook voorjaarsbloeiende heesters die nauwelijks snoei nodig hebben, bijvoorbeeld de toverhazelaar (Hamamelis) en Rhododendron.
Zoals bij al het tuinwerk moet u ook bij snoeien prima gereedschap kiezen. Een schaar van het beste merk gaat een leven lang mee, de mesjes zijn zelfs verwisselbaar. Knip er nooit al te dikke takken mee, dat kunt u beter doen met een takkenschaar of met een snoeizaagje.

Struiken die in het voorjaar bloeien en na de bloei gesnoeid moeten worden

 1. Krentenboompje, Amelanchier
 2. Bosrank, Clematis (vroeg bloeiende soorten)
 3. Brem, Cytisus
 4. Bruidsbloem, Deutzia
 5. Chinees klokje, Forsythia
 6. Ranonkelstruik, Kerria
 7. Koninginnenstruik, Kolkwitzia
 8. Beverboom, Magnolia
 9. Jasmijn, Philadelphus
 10. Amandelboompje, Prunus triloba
 11. Sering, Syringa
 12. Weigela

Wilt u weten welke andere struiken in het vroege voorjaar bloeien, ga dan naar struiken en selecteer in de linkerkolom de bloeitijd of vul de naam in in de zoekbalk rechtsboven. Lees ook onze andere blogs over snoeien.