De toverhazelaar (Hamamelis) is een prachtige én geurende winterbloeier. In het najaar krijgt de heester mooi goudgeel blad om vervolgens in de winter op het kale hout te bloeien met gele tot rode bloemen.

Toverhazelaars (Hamamelis) zijn een van de eerste struiken die in januari gaan bloeien. Soms verschijnen de bloemen al in december aan de dan nog kale takken. Andere soorten bloeien wat later vanaf februari, maart. De bloemen bestaan uit vier lijnvormige kroonblaadjes, vrij lang en vaak gedraaid. De rassen met gele bloemen komen het meest voor, maar er zijn ook mooie rassen met oranje of rode bloemen. De bloemen verspreiden een heerlijke geur, die vaak op meters afstand al te ruiken is, vooral bij Hamamelis mollis.

Verzorging van toverhazelaar

De toverhazelaar neemt op den duur veel ruimte in, denk dus wel goed na over de juiste plek voor deze winterbloeier. De bloemen zullen vooral opvallen tegen een donkere achtergrond. In het najaar verkleurt het blad mooi goudgeel. Snoeien wordt niet op prijs gesteld door de toverhazelaar. Takken die elkaar kruisen of naar binnen groeien kunt u eventueel helemaal weghalen. 

Soorten toverhazelaar (Hamamelis)

  1. Hamamelis mollis is de wilde soort, met vrij korte oranjegele bloemblaadjes
  2. Hamamelis mollis ‘Pallida’: licht geel, zeer sterk geurend, een van de beste gele 

Mooie tuinvormen die onder Hamamelis x intermedia vallen: 

  1. Hamamelis ‘Arnold Promise’: helder geel, frisse geur, late bloei, goede herfstkleur 
  2. Hamamelis ‘Diane’: bronskleurig rood, rijke bloei, goede herfstkleur 
  3. Hamamelis ‘Jelena’: koperkleurig oranje, bloeit al rijk op jonge leeftijd 
  4. Hamamelis ‘Orange Beauty’: geel met oranje vegen, milde geur, goede herfstkleur 
  5. Hamamelis ‘Ruby Glow’: paarsachtig bruinrood, niet zo sterk geurend 
  6. Hamamelis ‘Westerstede’: licht geel, late bloeitijd

Andere winterbloeiers zijn bijvoorbeeld de Viburnum bodnantense, winterjasmijn, Prunus subhirtella 'Autumnalis' en winterzoet. Kijk ook in onze webshop en selecteer in de linkerkolom op bloeitijd om uw zoekopdracht te verfijnen. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.