Wilt u zelf uw tuin ontwerpen doe dan eerst ideeën op voor de stijl van het ontwerp. Begin niet met details of met de planten, maar bepaal eerst de grote lijnen, de vlakverdeling en hoe de ruimte ingedeeld wordt. Verzamel knipsels en ander materiaal van tuinen die u aanspreken om op ideeën te komen. 

Maak eerst een plattegrond op schaal 1:100, voor een kleine tuin 1:50 en voor details 1:20. Teken een raster op de plattegrond dat aansluit bij de maten van het huis, en borduur voort op dit raster bij het ontwerpen. Is een uitbouw of een raampartij bijvoorbeeld drie meter breed, teken dan lijnen die drie meter, anderhalve meter of een meter van elkaar liggen en aansluiten op de hoeken van de aanbouw of de raampartij. Een groot gedeelte van het jaar wordt de tuin vanuit het huis bekeken, houd daarom rekening met zichtlijnen vanuit de ramen.

Wensenlijst voor het tuinontwerp

Wat zijn de wensen voor de nieuwe tuin? Het is handig een wensenlijstje op te stellen als u een tuinontwerp maakt. Bijvoorbeeld een afscheiding (schutting, muur of haag), border, terras, paden, trappen, gazon, vijver, moestuin of speelhoek. Maar ook een overdekt terras, een buitenkeuken, tuinhuisje met sauna of een loungehoek. Vergeet de hoogte van uw tuin niet en plaats een boom of een pergola.
Het is handig de verschillende tuinonderdelen op schaal uit karton te knippen. Voor een terras wordt drie vierkante meter per persoon gerekend. Een pergola is meestal 2,5 tot 3 meter hoog, de staanders komen 3-5 meter uiteen. Een pad voor één persoon is 50-75 cm breed, tot 1,5 meter breed voor twee personen. Maak een schutting 1,8-2 meter hoog. Als de indeling van de tuin duidelijk is krijgt u waarschijnlijk vanzelf ideeën hoe u deze onderdelen kunt verbinden door paden, terrassen, vlonders, beplanting of een gazon.

Materialen

Het karakter van de tuin wordt voor een groot gedeelte gemaakt door de harde materialen. Bepaal van te voren welke sfeer een tuin moet hebben en kies materialen die daarbij passen. Gebruik niet teveel verschillende materialen, beperking en herhaling van hetzelfde heeft een veel krachtiger effect. Bloempotten en plantenbakken kunnen het tuinontwerp versterken.

Beplanten

Planten kleden het tuinontwerp aan; ze leven en groeien, geven de seizoenen aan en zijn elke dag weer een beetje anders. U kunt er eindeloos mee experimenteren en combineren of gewoon genieten van geurende bloemen en fraaie bladvormen. Begin pas met het ontwerpen van de beplanting als het ontwerp verder helemaal klaar is.

Meer ideeën voor uw tuinontwerp nodig? Lees dan ook onze blogs over hoogteverschillen in de tuin, stapstenen, tuinverlichting, boomspiegels en bestrating

Foto: Chelsea Flower Show 2016