Tulpenbollen komen oorspronkelijk uit Turkije. Deze voorjaarsbol is al honderden jaren verbonden met Nederland, in de Gouden Eeuw waren bepaalde bollen zelfs net zoveel waard als een huis en ontstond er een ware tulpengekte. Tulpenbollen worden in ons land op grote schaal gekweekt en over de hele wereld geëxporteerd. Inmiddels zijn er ontelbare kweekvormen ontstaan die zeer geliefd zijn als voorjaarsbode in borders, perken en bloembakken.

Tulpen in de tuin

Voor de tuin zijn er talloze fraaie soorten in de mooiste kleuren, van wit en geel tot rood, paars en zelfs bijna zwart. Kleine, laag blijvende tulpen die al begin april gaan bloeien, lage tulpen met grote gevulde bloemen, parkiettulpen, gefranjerde tulpen. Rembrandt-tulpen en nog veel meer. Vanuit de tulpenbol groeien in het voorjaar de bladeren en een slanke stengel met aan het einde een of meerdere bloemknoppen. De meeste soorten bloeien in april, tot ongeveer half mei zijn er bloemen te bewonderen. Tulpen zijn ook perfecte snijbloemen en mogen niet ontbreken in een pluktuin.

Lees hier meer informatie over botanische tulpen die verwilderen. 

Tulpenbollen planten

De beste tijd om tulpenbollen te planten is de periode september-december. Plant de bollen in kleine groepjes tussen heesters, strooi ze tussen de vaste planten in de borders of plant ze in potten. Zet de tulpenbol met de punt omhoog in een plantgat dat 2-3 keer zo diep is als de hoogte van de bol. Vul aan met aarde. Nu heeft de tulp verder geen verzorging meer nodig, in het voorjaar wordt je vanzelf verrast door de kleurige bloemen.

Ga direct naar ons sortiment tulpen of lees eerst meer informatie in ons blog over bloembollen