De zaden van veel planten zijn heel decoratief. Maar wilt u volgende zomer niet te veel kleine zaailingen, dan kunt u uitzaaien voorkomen door de zaden tijdig af te knippen.

Bij veel planten zorgen de zaden die na de bloemen verschijnen voor bijzondere kleuren en vormen in de beplanting. Zo zijn de zaden van de tuinmelde Atriplex hortensis ‘Red Plume’ opvallend rood van kleur. De platte vruchten van de judaspenning (Lunaria annua) verkleuren bruin en roze en laten na verloop van tijd een zilverig tussenschot zien. De bolle zaaddozen van eenjarige papavers (Papaver somniferum) zijn prachtig in deze tijd van het jaar. Zelfs de lange, slanke bloeiwijzen van het vingerhoedskruid hebben nog decoratieve waarde. Ook de luchtige schermen van dille en venkel zijn nog prachtig na de bloei.

Uitzaaien tegengaan

De grote hoeveelheden zaad die geproduceerd worden, kunnen echter in het voorjaar voor veel extra werk zorgen doordat ze voor ontelbaar veel zaailingen zorgen. Om uitzaaien te voorkomen, kunt u de zaden eenvoudig afknippen voordat ze helemaal rijp zijn en gaan vallen. Laat enkele trosjes zitten als u voor volgend jaar wel weer enkele plantjes wilt laten opgroeien.

TIP De zaaddozen en schermen zijn zo decoratief dat ze erg mooi verwerkt kunnen worden in boeketten. Het is ook mogelijk ze eerst te drogen en dan te gebruiken voor kransen en droogboeketten.

Wilt u juist graag uw favoriete planten uitzaaien, dan kunt u dit ook zelf in de hand houden door de zaden te oogsten en te bewaren. Lees hier ook hoe u bloemen zaait