Vlinderstruik (Buddleja) soorten

Vlinderstruik - Buddleja

De vlinderstruik (Buddleja davidii) dankt zijn naam aan het bezoek van talloze vlinders die op de nectar afkomen. Alleen daarom mag deze populaire heester al niet in de tuin ontbreken, want de vlinders hebben het moeilijk in ons land. De bloemen zijn bovendien erg sierlijk en hebben prachtige volle kleuren.

Waardevol voor vlinders

Buddleja davidii is de bekendste vlinderstruik, ook wel herfstsering genoemd. Deze soort met lichtpaarse bloempluimen is in Europa verwilderd, vaak op braakliggende terreinen, langs het spoor en zelfs op muren. Oorspronkelijk komt de vlinderstruik echter uit China. De twijgen hangen sierlijk over en dragen aan het eind dikke, geurige bloempluimen die wel 25 cm lang kunnen worden. Zodra de bloemen open gaan komen er allerlei vlinders op af, van het koolwitje tot de atalanta en de gehakkelde aurelia. Omdat de bloembuis lang en smal is kunnen alleen insecten met een lange tong bij de waardevolle nectar. De bloemen verschijnen vanaf juli en de struik bloeit door tot in september. Hoe meer zon er is des te meer bloemen zullen er verschijnen. Het grijsgroene blad blijft in de winter vaak aan de takken, alleen als het echt koud wordt valt het af. U kunt kiezen uit cultivars met witte, roze, paarse of violette bloemen.

Bijzondere vlinderstruiken

We kennen de vlinderstruik vooral met witte, roze of paarse bloemen, maar Buddleja weyeriana ‘Sungold’ heeft gele bloemen. Ze zitten in afzonderlijke bundeltjes langs de twijgen. Buddleja alternifolia is een beetje een buitenbeentje. Deze struik heeft een heel andere groeiwijze met dunne, overhangende twijgen en fijn grijsgroen blad. De licht violette bloemen zitten in kleine groepjes langs de takken. Vooral mooi als solitair of hangend over een muurtje. Ook deze twee soorten zijn zeer aantrekkelijk voor vlinders.

Kleine tot grote vlinderstruiken

  • De compact groeiende Buddleja ‘Blue Chip’, ‘Lilac Chip’, ‘Purple Chip’ en ‘White Chip’ worden slechts 80 cm hoog en kan ook goed in een ruime pot groeien.
  • Buddleja ‘Miss Ruby’ blijft klein en bloeit rijk en lang met roodpaarse bloemen, tot 100 cm.
  • Buddleja ‘White Ball’ is een compacte, tot ongeveer 100 cm hoge struik met witte bloemen.
  • Buddleja davidii ‘Black Knight’ is de vlinderstruik met de donkerste bloemen, prachtig diep zwartviolet.
  • Buddleja davidii ‘Free Petite Dark Pink' groeit compact tot zo’n 65 cm en bloeit met diep paarse bloemen.
  • Buddleja davidii ‘Ile de France’ heeft dikke bloempluimen in een zachtpaarse tint.
  • Buddleja davidii ‘Pink Delight’ is de mooiste roze bloeiende vlinderstruik.
  • Buddleja davidii ‘Royal Red’ heeft opvallend purperrode bloemen.
  • Buddleja davidii ‘Sunkissed’ valt op vanwege de grote, lila kleurige bloempluimen.

Vlinderstruik in de tuin

De vlinderstruik is erg mooi achter in een wat grotere border. Of vul een perk met Buddleja en een bodembedekker zoals Waldsteinia ternata. Er zijn ook kleine, compact groeiende cultivars waar in een kleine tuin nog wel een plekje voor te vinden is. Bijvoorbeeld de nieuwe Buddleja ‘Blue Chip’ die slechts 80 cm hoog wordt en zelfs in een grote pot kan groeien. Ook Buddleja davidii ‘Nanho Blue’ blijft vrij klein en wordt ongeveer 150 cm hoog.

Buddleja planten

Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.  

Lees hier meer over het snoeien van vlinderstruik. Of bekijk hier alle vlinderstruiken in ons assortiment. 

Bekijk hier een video over verschillende vlinderstruiken of klik in het scherm hieronder. 

 Foto: Bloemenbureau Holland

Gerelateerde producten

6 years ago
Reacties
Feico
9 maanden geleden at 19:54
Ik zie hier een soort mini vlinderstruik van circa 30 cm. Prachtig en nu ook nog in blad. Heeft iemand hier informatie over. Ik kan er niets over vinden.
Directplant
9 maanden geleden at 19:54
Als u ons een foto e-mailt (info@directplant.nl) kijken we even met u mee.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top