De meeste sierkersen bloeien in het voorjaar zo rond april. Maar deze sierkers houdt er heel andere bloeitijden op na! De winterbloeiende sierkers Prunus subhirtella 'Autumnalis' bloeit rond november en geeft nog wat nabloei in april. 

Winterbloeiende sierkers (Prunus subhirtella 'Autumnalis')

November-december is toch echt de normale bloeitijd van Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. De wetenschappelijke naam ‘autumnalis’ verwijst naar de herfst, denk maar aan het Engelse woord ‘autumn’. Deze Japanse sierkers valt elk jaar weer op door deze afwijkende bloeitijd. De kleine, halfgevulde lichtroze bloemen verwijzen naar het voorjaar, maar vaak zijn ze bedekt met een laagje sneeuw of rijp. Meestal is er nog een nabloei en volgen er enkele bloemen in april. Omdat er in de winterperiode geen bladeren aan de takken zitten vallen de kleine bloemen extra op.

  • De sierkers Prunus subhirtella 'Autumnalis' kan tot maximaal twaalf meter hoog worden, maar blijft meestal veel kleiner. Het is een boom met sierlijke dunne twijgen, geschikt voor een middelgrote tuin.
  • De cultivar Prunus ‘Autumnalis Rosea’ heeft wat donkerder getinte bloemen.

Andere mooie sierkersen

  • Prunus ‘Dahlem’ wordt tot zes meter hoog, heeft een bolronde kroon en bloeit overdadig in april.
  • Prunus ‘Pendula’ wordt op stam geënt en heeft afhangende takken, een sierlijk treurboompje. De lichtroze bloemen verschijnen in april-mei, net als bij de andere sierkersen. Hoogte tot 7 meter. 

TIP Snoei enkele bloeiende takken van Japanse sierkers om binnen in een vaas te zetten.

Bekijk al onze hoogstambomen en verfijn uw keuze in de linkerkolom, bijvoorbeeld door voor bloeitijd te kiezen. Bent u op zoek naar bloesembomen, denk dan ook eens aan een sierappel of fruitbomen