Een bamboe snoeien doet u om de plant te verjongen, er een haag van te maken of om de stengels goed uit te laten komen. Hoe en wanneer u snoeit leest u hier. 

Bamboe is een van de snelst groeiende heesters. Het is een sierlijke struik met lange, vaak iets overhangende twijgen en wintergroen blad. Bamboe hoeft niet per se gesnoeid te worden. Kies altijd de juiste maat voor uw tuin, want sommige bamboes worden erg hoog. Door snoeien houdt u deze struiken niet klein, in ieder geval niet op een fraaie manier. Snoeien kan wel gewenst zijn om de struik te verjongen of om een haag te vormen.

Bamboe snoeien

Het bijzondere van bamboe is dat er geen reserveknoppen op de stengels zitten. Een afgeknipte stengel zal dus niet meer opnieuw uitlopen. Wel verschijnen er nieuwe scheuten vanuit de wortels. Door snoeien wordt de vorming van jonge scheuten gestimuleerd. Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi.
Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter. Strooi in het vroege voorjaar een laag compost met organische mestkorrels rond de voet van de bamboe.

TIP Lage bamboe zoals Pleioblastus en Sasa kunt u in maart tot vlak boven de grond afknippen als het blad lelijk is geworden. Dit zijn woekerende bamboes.

Bamboehaag snoeien

Bamboe is ook geschikt om een wintergroene haag van te maken. De beste soort die u hiervoor kunt gebruiken is de niet woekerende Fargesia robusta ‘Great Wall’. Ook Phyllostachys aurea is prachtig als haag.
U kunt kiezen voor een losse, wat bredere haag of een redelijk strakke, smalle haag. U kunt de haag het hele jaar door snoeien, maar een goede tijd is augustus-september. Gebruik een heggenschaar voor een strakke haag, voor een losse haag gebruikt u bij voorkeur een snoeischaar om de halmen in te korten. Snoei vlak boven een verdikking die boven een zijtakje zit. Knip jaarlijks enkele oude, dikke scheuten vlak boven de grond af. Zo stimuleert u de vorming van nieuwe scheuten.

Bamboe snoeien

Zijtakjes van bamboe snoeien

De dikke stengels van bamboe zijn prachtig van vorm en kleur, bij Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’ bijvoorbeeld zijn ze sprekend geel. Daarom worden de zijtakjes vaak tot op een bepaalde hoogte verwijderd. Bovendien kijk je dan tussen de stengels door en dit geeft een heel ruimtelijk effect. U kunt de zijtakjes het best verwijderen in juli, als ze nog heel jong zijn. De scheutjes zijn dan nog zo zacht dat u ze eenvoudig met de hand van de hoofdstengel kunt ritsen.

TIP Gebruik bij woekerende bamboes zoals Phyllostachys, Pleioblastus en Sasa altijd een wortelbegrenzer. Bekijk onze video over het planten van bamboe met wortelbegrenzer.

Ook lezen: planten van bamboe en zwarte bamboe