Bamboe is een grassoort dat wintergroen blijft. Hij geeft het vakantiegevoel terug  en met het ruisende blad in de wind komt u weer helemaal tot rust in de tuin of op een dakterras. Dit grassoort is toepasbaar voor vele toepassingen in de tuin, zoals bijvoorbeeld als haagplant, of als mooie solitair. Alle aangeboden soorten zijn goed winterhard.

Niet woekerende bamboe

De Fargesia is een soort bamboe dat niet woekert. Deze is in veel verschillende cultivars leverbaar met allemaal hun eigen kenmerken. Ook voor in plantenbakken is de Fargesia een zeer geschikt soort. Hij wordt tegenwoordig veel toegepast in bloempotten op het dakterras, als solitair of als haag om de wind tegen te houden. 

Bamboes bloeien ongeveer eens in de honderd jaar, dit gebeurt overal tegelijk op de wereld. Voor de plantendeskundigen blijft het een raadsel hoe dit kan gebeuren. Het soort die het laatst heeft gebloeid is de Fargesia nitida, deze worden niet meer verkocht. De Fargesia murieliae Cultivars gaan niet binnenkort bloeien. 
 
Klik hier voor een instructievideo over bamboe soorten en het gebruik van wortelbegrenzer. Of bekijk de video hieronder.  

Woekerende bamboe

De Phyllostachys en de Pseudosasa zijn de soorten die het meest voorkomen in de tuin. Voor beide wordt geadviseerd om wortelbescherming toe te passen. Het is zelf zo erg dat de planten onder tegels doorgroeien en bijvoorbeeld in de tuin van de buren weer opkomen. Beide soorten worden hoog circa 800 tot 1000 cm en groeien zeer snel. Wenst u snel resultaat dan kunt u deze soorten overwegen. Ook voor een mooie hoge wintergroene haag zijn deze soorten geschikt, wel adviseren wij wortelbescherming toe te passen. De wortelbescherming dient minimaal 60 cm ingegraven te zijn en circa 2 cm boven de grond uit te steken, anders groeien de wortels er overheen. 

  • Phyllostachys is het is voor veel mensen de echte bamboe, dit komt omdat hij dikke halmen krijgt. Wordt de plant te hoog? U kunt hem gerust snoeien. Er is een soort met gele stengels; Phyllostachys aurea en een soort met zwarte stengels; Phyllostachys nigra
  • Pseudosasa japonica is een woekerende grootbladige bamboe. Hij is zeer geschikt als haagplant. Door zijn vele uitlopers is het een goede windvanger. Hij groeit stijf omhoog, maar krijgt geen dikke stengels zoals de Phyllostachys.  

Bamboe voor in een plantenbak

De Fargesia is geschikt om in een pot te zetten. Phyllostachys kan in principe ook maar het is wel belangrijk dat de pot dan stevig genoeg is. Deze bamboe is zo sterk in zijn wortels dat hij de pot kapot kan drukken, een polyester pot is bijvoorbeeld niet sterk genoeg. Een hardhouten of betonnen bak lukt wel. Het is belangrijk dat u de bloembak goed opmaakt:

  • Onderin dient een gat in de pot te zitten waardoor overtollig water weg kan. 
  • In de bloempot doet u als eerste hydrokorrels voor de drainage daarop goede potgrond
  • Het is belangrijk dat een plant in pot goed water en voeding krijgt. 
  • Een pot droogt snel uit, vooral bij warm weer met veel wind. 
  • De grootte van de pot is goed als deze circa tweemaal zo groot is als de kluit van de plant. Zodoende hebben de wortels van de plant nog voldoende ruimte om lekker uit te groeien. 

Op plantinbak.nl vindt u kant en klare plantenbakken compleet opgemaakt met bamboe of andere tuinplanten. Tevens kunt u hier terecht voor grote polyester plantenbakken

Wintergroene heester

De toepassing van bamboe in de tuin is zeer uitgebreid. U kunt bamboe als solitair toepassen, bijvoorbeeld tussen bodembedekkers of in een grindtuin. Vooral soorten met fraai gekleurde takken zijn hiervoor geschikt. Bijvoorbeeld Phyllostachys aurea met gele stengels en Phyllostachys nigra met zwarte stengels.

Een haag van bamboe is ook zeer goed mogelijk. Aan te raden zijn Fargesia murieliae ‘Simba’ (ca. 125 cm hoog) en Fargesia robusta (3-4 meter hoog). Ook de zeer winterharde Phyllostachys bissetii is geschikt (wel met wortelbegrenzer).

In een heesterborder kan de niet woekerende Fargesia een fraaie aanvulling zijn. Ook de combinatie met siergrassen is zeer geslaagd. Deze heester is tevens een prima vervanger voor coniferen. In een Oosterse tuin of een exotische tuin mag bamboe natuurlijk niet ontbreken. 

Bamboe verzorgen

Bamboe groeit het liefst op een enigszins beschutte plaats, licht beschaduwd en in een voedselrijke, niet te droge grond. Te natte grond is echter niet gewenst. Geef in droge perioden extra water om bladval te voorkomen. Het blad kan lelijk worden in de winter, het valt in het voorjaar echter vanzelf af om ruimte te maken voor nieuw blad. Geef de bamboe in het vroege voorjaar mest, bijvoorbeeld koemestkorrels. Door steeds de oude stengels of stengels met lelijk blad bij de grond weg te nemen stimuleert u de vorming van nieuwe stengels.

Lees hier meer over het snoeien van bamboe

Bamboe staat er om bekend nogal te kunnen woekeren. Alleen de Fargesia is een bamboe die geen kruipende wortelstokken maakt en dus netjes op zijn plek blijft. Bij soorten die zich toch ongewenst uitbreiden kunt u een wortelbegrenzer rondom de pol ingraven. Dit is een dikke, flexibele kunststof plaat waar de wortels niet doorheen kunnen groeien.

TIP Om de fraaie stengels van bamboe beter uit te laten komen kunt u de onderste bladeren verwijderden. Zo is er meer ruimte voor andere planten en kijk je tussen de stengels door.

Bloeiende bamboe

U zult zelden een bamboe zien bloeien, en als dat wel het geval is, dan zult u niet blij zijn. Een bamboe sterft namelijk na de bloei af. In de jaren negentig van de vorige eeuw ging de bekende Fargesia bloeien, met als gevolg veel bruine pollen bamboe in de tuinen. Gelukkig bloeien de meeste soorten slechts eenmaal in honderd jaar. Bijzonder is dat de bloeiperiode over de hele wereld ongeveer gelijk valt. Na de bloei wordt veel zaad gevormd en ontstaat er een nieuwe generatie van jonge planten. Deze variëteiten bieden wij aan, ze zullen zeer waarschijnlijk de komende tijd niet gaan bloeien, zodat u er lang van kunt genieten.

Ga direct naar alle soorten bamboe in ons sortiment. Er is ook een kant-en-klaar meeneemhaag van bamboe