Een Japanse tuin is rustig, eenvoudig en heeft organische vormen. Water, bamboe en Japanse ornamenten kunnen het verschil al maken. Lees hier meer tips voor planten en het ontwerpen van een Japanse tuin. 

Eenvoud, subtiel gebruik van ornamenten en een rustige mystieke uitstraling vormen de basis van een Japanse tuin. In de Oosterse tuinkunst is de tuin een verheerlijking van de natuur, een soort minilandschap met water, eilanden en bruggen. Planten, water en enkele mooie zwerfkeien mogen daarom niet ontbreken. Bijna altijd is de tuin afgescheiden van de omgeving, zodat er geen storende invloeden van buitenaf kunnen zijn.

Japanse tuin overzicht

Tips voor een Japanse tuin

Wil je zelf een tuin in Japanse stijl maken? Zorg dan eerst voor een ontwerp op papier. Natuurlijke, organische vormen passen in de Oosterse stijl, rechte lijnen en symmetrie niet. Bekijk wat een fijne plek is om te zitten, misschien is er ruimte voor een tuinhuisje in Japanse stijl. Waar kan de vijver of een water-element komen, zie je die dan ook mooi vanuit het huis? Kun je een kleine wandeling door de tuin maken om alles te bewonderen? Denk ook aan doorkijkjes en niveauverschillen, zo lijkt de ruimte groter.

Een mooi evenwicht tussen begroeiing en open ruimte is heel belangrijk voor de sfeer in de tuin. Teveel hoge bamboe zal zorgen voor een woud van stengels, waardoor je de ruimte niet kunt beleven. Zorg ook voor een evenwichtige verdeling tussen hoge en lage planten.

Japanse ornamenten kunnen de tuin een bijzondere aankleding geven. Een uit natuursteen gehakte lantaarn bijvoorbeeld, maar ook een grote zwerfkei met daarin een holte waar water in blijft staan. Originele Japanse ornamenten hebben een symbolische betekenis en worden in de echte Japanse tuin heel precies op de juiste plek geplaatst. Voor de verharding van paden en terrassen zijn natuursteen keitjes, flagstones, vlonders en grind heel geschikt.

Japanse tuin water

Een eenvoudige beplanting

De beplanting voor een Japanse tuin kan eenvoudig zijn. Bamboe mag eigenlijk niet ontbreken, deze plant blijft de hele winter door groen. Kies een niet woekerende bamboe zoals Fargesia, of gebruik een wortelbegrenzer om een bamboe op zijn plek te houden.

Een Japanse tuin vraagt vrij weinig onderhoud. Het is juist mooi als er overal mos en misschien zelfs algen groeien, afgevallen blaadjes mogen gewoon blijven liggen. Zo ziet de Japanse tuin er extra sfeervol en natuurlijk uit.

Plantenlijstje Japanse tuin

 1. Japanse esdoorn, Acer-soorten
 2. Japanse anemoon, Anemone hupehensis
 3. Camelia, Camellia japonica
 4. Zegge, Carex morrowii
 5. Kornoelje, Cornus kousa
 6. Herfstvaren, Dryopteris erythrosora
 7. Bamboe, Fargesia murieliae
 8. Hartlelie, Hosta
 9. Bamboe, Phyllostachys aurea en Ph. nigra
 10. Japanse sierkers, Prunus serrulata
 11. Azalea en Rhododendron, Rhododendron-soorten
 12. Blauwe regen, Wisteris sinensis

Lees hier meer tuinontwerptips over: hoogteverschillen in de tuin * Engelse tuin * Prairietuin * Kleine tuin * Mediterrane tuin * Moderne en strakke tuin * Landelijke tuin * Voortuin * Japanse tuin * Rozentuin * Tropische tuin * Schaduwtuin * Bostuin * Natuurlijke wilde tuin * Gravelgarden of grindtuin

Tekst en foto (boven): Modeste Herwig