Buxus is een wintergroen struikje dat al eeuwen geliefd is voor hagen en snoeivormen. De kleine blaadjes en de dichte vertakking zorgen ervoor dat er goed een strakke vorm van te snoeien is. Het gaat niet alleen om kleine randjes, u kunt ook prima een wat hogere buxushaag snoeien. In de border geeft een bolvormige Buxus, of bijvoorbeeld een dierfiguur, een fraai effect. 

De beste Buxus

  • Gebruik voor middelhoge hagen en snoeivormen van het palmboompje Buxus sempervirens. Buxus microphylla ‘Faulkner’ is zeker ook aan te raden, het donkergroene blad is heel fijn en deze soort is minder ziektegevoelig.
  • Gebruik voor lage randjes de veel lager blijvende Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’, de randpalm. 
  • U kunt ook kiezen voor een kant en klaar haagje van Buxus. Wij hebben de struikjes al in een mooie vorm geknipt, klaar om te planten.

Ook lezen: Buxus snoeien

Een buxushaag planten

Een buxushaag kunt u het hele jaar door planten, mits het niet vriest. De beste plek voor een Buxus is volle zon of halfschaduw en losse, voedselrijke grond die wat kalk bevat. Gemiddeld heeft u 7 struikjes van 15/30 cm nodig voor een strekkende meter. Bij grotere planten (40/50 cm) heeft u genoeg aan 3 struikjes voor een strekkende meter. 

  1. Graaf eerst een geul van zo’n 1,5 keer zo diep en breed als de kluit van de buxusstruikjes en maak de grond goed los. 
  2. Voeg bodem verbeterend materiaal toe (Vivimus) en meng dit door de aarde. U mengt twee delen Vivimus met een deel uitgegraven grond
  3. Leg de struikjes langs de geul op de juiste afstand zodat ze mooi verdeeld zijn en zet ze dan in de geul. 
  4. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met het grondniveau. Houd er rekening me dat de grond nog wat in zal zakken. 
  5. Vul aan met aarde, goed aandrukken en dan ruim water geven. Blijf de komende tijd extra water geven, zodat de nieuwe haag goed aanslaat.

Bekijk hier Buxus in onze webshop. Wilt u een haag met de uitstraling van Buxus maar met een andere plant? Bekijk dan ook de Buxus alternatieven