Strak gesnoeide wintergroene struiken spelen een belangrijke rol in veel tuinontwerpen. De sterke Buxus sempervirens leent zich uitstekend voor vormsnoei.

Er worden bollen (op stam), kubussen, piramides, spiralen, maar ook allerlei diervormen van Buxus geknipt. Ze geven het hele jaar door veel effect in de tuin. Plaats de in vorm gesnoeide Buxus in de border, in perken, in een pot of bijvoorbeeld als solitair in het gazon. 

Geschikte soorten voor vormsnoei

Kies voor vormsnoei de gewone Buxus sempervirens of de cultivar ‘Rotundifolia’. Andere wintergroene struikjes die geschikt zijn voor vormsnoei zijn de venijnboom (Taxus baccata), Chinese hulst (Ilex crenata), cipres (Cupressus arizonica ‘Glauca’), kardinaalshoed (Euonymus japonicus ‘Bravo’) en hulst (Ilex aquifolium).

Zelf een vorm van Buxus snoeien

Een aantal vormen is al kant-en-klaar te koop, je kunt ze zelf jaarlijks in model knippen. Als u over veel geduld beschikt, is het leuk om zelf een boompje in vorm te snoeien.

  • Begin met een stekje of een jonge plant.
  • Buig de takjes in de gewenste vorm met stokjes en ijzerdraad. Bind de takjes niet te strak aan, ze moeten nog wel kunnen groeien.
  • Knip het Buxus boompje regelmatig bij met een kleine heggenschaar of een snoeischaar. Dat kan van eind maart tot en met augustus.
  • Een regelmatige mestgift zorgt voor een goede groei.
  • Staat het boompje in een pot, zorg dan voor goede potgrond, voldoende water en een waterafvoer. Een uitgedroogde kluit veroorzaakt gele randjes langs het blad en geen groei, maar bloei.

Lees hier meer over snoeivormen. Of ga naar onze webshop om alle mogelijke snoeivormen te bekijken.