Buxusziekte ontstaat door twee problemen: de buxusschimmel en buxusmot. Lees hier hoe je buxusziekte die ontstaat door schimmels kunt voorkomen en behandelen. 

Buxus sempervirens, ook palmboompje genoemd, is een van de meest geliefde wintergroene heesters voor de tuin. Dit fijn vertakte struikje is goed als haag te snoeien, als bol, blok, spiraal en zelfs als dierfiguur. De laatste jaren zijn er helaas diverse ziekten geconstateerd in Buxus. De schimmels Cylindrocladium en Volutella zorgen voor bruine bladeren, zwarte takken en soms zelfs tot het helemaal afsterven van de struik.

  • Cylindrocladium: zwarte tot bruine vlekken op de bladeren met een lichte kring, zwarte strepen op jonge takken, bladval
  • Volutella: lichtbruine blaadjes die aan de takken blijven zitten, witte tot roze schimmel op de onderkant van het blad en op de takjes

Buxusziekte behandelen

De buxusziekte is niet zo eenvoudig te behandelen, maar vaak wel onder controle te houden.

  • Door ervoor te zorgen dat de struikjes zo sterk mogelijk zijn wordt de weerstand tegen de ziekte verhoogd. Zorg voor een optimale standplaats: voldoende voeding, kalkrijke grond, niet te nat en niet te dicht op elkaar planten.
  • Bemest regelmatig. Strooi in maart organische mestkorrels onder de haag en geef daarnaast vanaf het voorjaar regelmatig bladvoeding. Zie voor de dosering de verpakking. Gebruik hiervoor een drukspuit zodat de vloeistof goed over de hele struik verdeeld wordt. 
  • Er zijn ook middelen verkrijgbaar die de schimmels bestrijden, waardoor de Buxus zich weer kan herstellen. Spuit preventief vanaf het vroege voorjaar en herhaal de behandeling regelmatig. Spuit ook direct na het snoeien.

Besmetting voorkomen

Omdat de schimmels zich heel makkelijk via sporen verspreiden is het belangrijk altijd met schoon gereedschap te werken. Ontsmet de snoeischaar of heggenschaar met alcohol of een speciaal ontsmettingsproduct. De schimmels kunnen ook op een andere Buxus terechtkomen: via afgevallen blad, wind, regen en kleding. Sproei liever geen water over de Buxus maar geef water op de grond. Verwijder alle aangetaste delen van de struik en haal afgevallen blad zo goed mogelijk weg. Haal een sterk aangetaste struik helemaal weg: niet op de composthoop maar in de GFT-bak.

Lees ook: Buxusmot, een rups, bestrijden. Zie afbeelding hieronder. 

Buxusziekte - Buxusmot

TIP Heeft u problemen met uw Buxus of wilt u sowieso liever een andere wintergroene struik als vervanger voor Buxus dan zijn er verschillende Buxus alternatieven. Deze hebben dezelfde kenmerken als Buxus, maar geen last van ziekteverschijnselen. 

Tekst en fotografie: Modeste Herwig