Buxusmot of liever de buxusrups zorgen voor veel schade aan buxussen. De rups eet van het blad en vormt spinrag. Zodra de buxusmot verschijnt, legt deze weer nieuwe eieren en begint de cyclus opnieuw. Met als resultaat dat u geen Buxus meer overhoudt. Lees hier wat u kunt doen om de buxusmot en buxusrups te bestrijden. 

De laatste tijd komt het voor dat Buxus wordt aangetast door de buxusmot. Deze mot komt oorspronkelijk uit Azië en is helaas dol op onze buxus. De nachtvlinders hebben witte vleugels met een brede bruine rand. Zelf zijn ze niet schadelijk, maar hun groengele rupsen die uit de op de buxusblaadjes afgezette eitjes kruipen. De eitjes kun je op de onderkant van de bladeren zien zitten, meestal in april en mei. De buxusrupsen hebben zwarte markeringen en een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm lang. Ze schrapen bladmoes weg van de bladeren, ook wordt er ‘spinrag’ gevormd. Zitten er veel rupsen op een buxusstruik dan is de schade groot: de struik wordt helemaal kaal. Als de rupsen na ongeveer een maand genoeg gegeten hebben verpoppen ze zich en ontstaan er weer nieuwe vlinders.

Buxusrups

Buxusmot en buxusrups bestrijden

De bestrijding van de buxusmot bestaat uit het wegvangen van rupsen en het wegknippen van ‘ingesponnen’ takjes. Er zijn bestrijdingsmiddelen op plantaardige basis (met Pyrethrum) die gebruikt kunnen worden tegen de jonge rupsen. Dit kan het best direct in het voorjaar toegepast worden, zodra de rupsen te zien zijn. Is een struik sterk aangetast dan kan deze het best helemaal afgeknipt worden. Let op dat eitjes, rupsen en poppen niet verder verspreid worden en stop al het afval in een dichte vuilniszak. Waarschijnlijk loopt de struik weer uit. Er komen overigens ook andere ziekten voor bij Buxus, bekijk dus altijd eerst goed of het inderdaad om rupsen gaat. Aantasting is te herkennen aan licht gekleurde ‘paadjes’ op het blad waar de rupsen bladmoes geschraapt hebben, dorre blaadjes en spinrag.

TIP Heeft u veel schade aan uw Buxus en wilt u liever een andere heester met dezelfde kenmerken - kan in de schaduw, goed te snoeien, klein groen blad - dan kunt u kijken bij de struiken onder Buxus alternatieven. Deze struikjes kunt u goed als haag aanplanten en zijn bijzonder sterk. 

Lees ook: buxus verzorgen