De Clematis is de koningin van de klimplanten. Deze klimmer is makkelijk, heeft een lange bloeiperiode, is geschikt om te combineren en er zijn heel veel tuinvormen in prachtige kleuren. Het assortiment is enorm groot en er zijn steeds meer fraaie tuinvormen beschikbaar. 

Het geslacht Clematis, met de Nederlandse naam bosrank, bestaat voornamelijk uit klimplanten. De meeste soorten zijn heesters, maar er zijn ook enkele vaste planten. Van Clematis of bosrank zijn meer dan 200 wilde soorten bekend, te vinden in Europa, Azië en Noord-Amerika. Veel tuinvormen zijn al ruim honderd jaar geleden ontwikkeld, zoals misschien wel de bekendste: Clematis ‘Nelly Moser’ uit 1897. Maar de kwekers zitten ook nu niet stil, elk jaar verschijnen er prachtige nieuwe bosranken.

Combineren met Clematis

Eigenlijk is een bosrank op z’n mooist als de stengels op natuurlijke wijze door en over andere planten kunnen kruipen. Combineren is dus het devies. De klassieke combinatie van een bosrank en een klimroos blijft prachtig.
Kies voor gelijktijdige bloei of plant een vroegbloeiende bosrank bij een klimroos voor verlenging van het bloeiseizoen. Goede combinaties zijn ook te maken met de kamperfoelie (Lonicera). Clematis kan goed door een struik of in een boom klimmen, plant bijvoorbeeld Clematis ‘Perle d’Azur’ bij de geelbladige vlier Sambucus racemosa ‘Plumosa Aurea’. Of Clematis ‘Girenas’ bij de donkerbladige pruikenboom (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’). De laatbloeiende Clematis viticella kunt u bijvoorbeeld met een vroegere bloeier zoals de jasmijn (Philadelphus) combineren. 

TIP De bosrank is vooral bekend als klimplant. Het is echter ook een prima kruiper, de twijgen kunnen zich door lage planten slingeren. Vooral kleinbloemige bosrank, zoals Clematis ‘Justa’ is ook heel geschikt om over een muurtje te laten hangen of in een hoge pot (minimaal 45 cm diep) te planten.

Verzorging van Clematis

De bosrank groeit het best in humusrijke grond. Zorg ervoor dat de grond waar de bosrank in groeit altijd beschaduwd is en niet uitdroogt. De obligate dakpan is niet zo fraai en voorkomt dat regenwater bij de wortels komt, plant liever een lage struik bij de voet om voor schaduw te zorgen. Een zonnige tot half beschaduwde plek voldoet goed, een zonnige zuidmuur is niet geschikt. Groeit de bosrank door een struik of in een boom dan zorgt een jaarlijkse mulch van stalmest en compost voor een goede groei. Vooral grootbloemige Clematis kan in de zomer last krijgen van de ‘verwelkingsziekte’, het blad wordt dan bruin. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel, waar eventueel tegen te spuiten is. Vaak is ook de grond besmet. Uit onderzoek is gebleken dat te droge grond meestal de oorzaak is. Kleinbloemige tuinvormen zijn minder gevoelig voor deze aandoening.

TIP Plant een bosrank altijd in humusrijke grond die nooit uit mag drogen. 

Snoeien van Clematis

Knip alle nieuwe Clematis het eerst volgende voorjaar na het planten tot 30 cm boven de grond terug om een goede vertakking te stimuleren. Om het jaarlijks snoeien makkelijker te maken zijn de verschillende soorten in snoeigroepen verdeeld, het gaat daarbij om de bloeitijd.
 • Groep 1. Hoofdbloei in april-mei. Vroegbloeiende kleinbloemige Clematis: Clematis alpina, Clematis macropetala (Atragene-groep), Clematis montana, Clematis armandii, Clematis cirrhosa, bloeit op scheuten van vorig jaar. Direct na de bloei licht terugsnoeien, verwijder dode en zwakke twijgen. Zo nodig enkele oude takken helemaal wegnemen en te lange takken inkorten.
 • Groep 2. Hoofdbloei in mei-juni. Vroegbloeiende grootbloemige Clematis zoals ‘Nelly Moser’, die bloeien op scheuten van vorig jaar. Verwijder voor de groei alle dode en zwakke twijgen in het voorjaar. Alle takken terugknippen tot op een dikke knop.
 • Groep 3. Hoofdbloei in juli-augustus. Laatbloeiende grootbloemige Clematis zoals ‘Perle d’Azur’, die op scheuten van dit jaar bloeien. Ook de Viticella groep valt hieronder. Knip elk voorjaar, voor de groei, alle scheuten van vorig jaar terug tot op 30-45 cm boven de grond, vlak boven een dikke knop.

Mooie laatbloeiende soorten

In maart zijn er al Clematis-soorten die hun bloemen tonen, in september zijn er nog steeds bloemen van deze prachtige klimplant te bewonderen. Er zijn diverse soorten voor de tuin die in de nazomer bloeien. 
 1. Clematis durandii bloeit door tot in september met grote violetblauwe bloemen.
 2. Clematis orientalis is een sterke klimmer met kleine gele bloemen, later fraaie zaadpluizen.
 3. Clematis rehderiana begint pas in augustus te bloeien met lichtgele bloemen.
 4. Clematis viticella bloeit met kleine donker violette bloemen. 
 5. Violette Clematis viticella ‘Minuet’.  
 6. Witte Clematis viticella ‘Alba Luxurians’.

Behalve de echte soorten Clematis zijn er ook talloze cultivars (kweekvormen) voor de tuin. Late bloeiers vindt u vooral bij de Viticella-groep. Deze klimmers hebben middelgrote bloemen, de bloemblaadjes zijn meestal wat smaller dan die van de grootbloemige rassen. Bekend zijn de violette Clematis ‘Etoile Violette’ en de bijna rode ‘Madame Julia Correvon’. Van de grootbloemige bosranken bloeien onder andere de volgende cultivars door tot in de nazomer:

 1. Clematis ‘Gipsy Queen’ (donker paarsviolet)
 2. Clematis ‘Madame Le Coultre’ (wit)
 3. Clematis ‘Angela’ (wit met rozerode streep) 
 4. Clematis ‘Ville de Lyon’ (donkerroze)
 5. Clematis ‘Tie Dye’ met gevlekte bloemen in een diep paarse tint
 6. Clematis ‘Princess Diana’ met klokvormige roze bloemen bloeit door tot in september

Ook interessant: soorten vroegbloeiende én groenblijvende Clematis.

Bekijk hier alle Clematis in ons sortiment. Wilt u op de hoogte blijven van onderhouds- en snoeitips, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief