Dakbomen houdt u met snoeien in vorm. Het zijn vormbomen met een platte, horizontale groeiwijze die steeds meer in tuinontwerpen worden toegepast. Het bekendst is de plataan, die in deze vorm ook wel dakplataan wordt genoemd.

Het bladerdak van dakbomen werkt als natuurlijke parasol boven een terras, ook een prima zonwering dus: u hoeft niet meer te sjouwen met een parasol. Het blad geeft een lichte en aangename schaduw op het terras. Omdat het om bladverliezende bomen gaat is er ’s winters voldoende licht op het terras.

Dakbomen snoeien

Om te voorkomen dat zo’n vormboom alsnog een grote boom wordt, is het nodig elk jaar te snoeien. Dit kan vanaf eind oktober tot vlak voor het uitlopen in het vroege voorjaar. Een stelsel van stevige, horizontaal geleide takken blijft elk jaar gewoon zitten. Alle jonge twijgen die uit deze basistakken ontspruiten worden elk jaar bij de basis afgeknipt. Heel kort dus, net als bij een boom die geknot wordt. De jonge twijgen wijzen bijna altijd recht naar boven. Als de horizontale takken te lang worden kan hier ook een stuk van worden afgezaafd. Vaak is het nodig om in juni de nieuwe scheuten nog een keer licht te snoeien. Dit zorgt ervoor dat het zogeheten ‘Johannislot’ (een tweede ‘schot’ van bomen) in open plekken kan groeien.

TIP Let op de stamhoogte! Maak een dakboom niet te laag, daar zit je niet prettig onder. De stamhoogte is vaak 250 cm maar dakbomen zijn ook met een langere stam leverbaar. De breedte van de parasol is bij aankoop vaak 2-3 meter breed. Plant dakbomen 3-5 meter uit elkaar, afhankelijk van de gewenste kroonbreedte. Lees hier meer over stamdikte en hoogte van bomen

Lijstje dakbomen

  1. Spaanse Aak, Acer campestre
  2. Amberboom, Liquidambar styraciflua
  3. Dakplataan, Platanus hispanica
  4. Sierappel, Malus ‘Profusion’
  5. Dakmoerbei, Morus alba ‘Macrophylla’
  6. Rode kerspruim, Prunus cerasifera ‘Nigra’
  7. Sierpeer, Pyrus calleryana ‘Chanticleer’
  8. Wilgbladige sierpeer, Pyrus salicifolia ‘Pendula’
  9. Moeraseik, Quercus palustris

Lees meer over dakbomen of zoek binnen alle dakbomen in ons sortiment.