Bij onderhoud van gereedschap gaat het voornamelijk om twee handelingen: smeren en slijpen.

Slijpen doe je voor je eigen plezier: met scherp gereedschap werkt u makkelijker en sneller. Dat geldt voor snoeischaren, maar ook voor spaden en schoffels, twee veel gebruikte tuingereedschappen die veel te weinig geslepen worden. Onderhoud u uw gereedschap regelmatig, dan verlengt u ook de levensduur. De winter is een mooi moment om uw gereedschap te controleren, zo bent u meteen klaar voor het nieuwe tuinseizoen. Vergeet ook niet uw grasmaaier in het onderhoud mee te nemen. 

Gereedschap slijpen

Het slijpen van spades, batsen, schoffels en hakken is heel eenvoudig. Het gaat goed met een grove vijl. Zet het gereedschap klem, bijvoorbeeld in de bankschroef, en vijl de rand scherp. Voor het slijpen van kleine handgereedschappen, zoals een snoeischaar of een tuinmes, kunt u een wetsteentje gebruiken waarin heel fijn diamantgruis is verwerkt. Voor een optimale werking moet er tijdens het werken met het wetsteentje wat water gebruikt worden.

Gereedschap smeren

Alle gereedschappen die bewegen of ergens lagers hebben, moeten van tijd tot tijd gesmeerd worden met olie. Alleen als de lagers van nylon zijn, worden ze ‘gesmeerd’ met water. Ook gereedschappen die niet bewegen, zoals een spade, een hark of een schoffel, zijn er bij gebaat als u ze regelmatig in het vet zet. Spuit er elke keer na het gebruik wat olie op en het materiaal gaat veel langer mee. 

Veilig meenemen

In wat grotere tuinen gaat met het ophalen van gereedschap veel tijd verloren. Allerlei handige tasjes zorgen ervoor dat u het belangrijkste tuingereedschap altijd bij de hand hebt. Wilt u slechts enkele gereedschappen meenemen, dan is een kleine heuptas ideaal. Zo’n tasje kan eenvoudig aan de broekriem bevestigd worden. Ook een tuinschort met veel vakken is handig om gereedschap in mee te nemen. De handen blijven vrij omdat je niets hoeft te dragen, bovendien wordt je kleding beschermd. 

Lees hier meer over snoeigereedschap.