Is de tuin erg kaal in de winter? Denk dan voor volgend jaar eens aan wintergroene heesters, zij behouden hun blad in de winter. Groenblijvende heesters geven structuur en kleur aan de wintertuin.

Bladhoudende heesters kunt u in borders en perken combineren met bladverliezende struiken en vaste planten. Maar wintergroene heesters zijn ook fraai als haag, bol of blok. Zet groenblijvende heesters altijd op een beschutte plek. Omdat het blad er aan blijft, zijn deze struiken gevoelig voor vorst en wind. Wij zetten een aantal bekende en minder bekende groenblijvende soorten op een rij!

Wintergroene heesters

  1. Broodboom (Aucuba). De bladhoudende soort Aucuba japonica ‘Crotonifolia’ is het bekendst, maar kijk ook eens naar de zeer sterke Aucuba japonica ‘Rozannie’ met effen, glanzend blad en mooie rode bessen en Aucuba japonica ‘Sulphurea’ met een witte rand langs het blad. 
  2. Palmboompje (Buxus). De veel gebruikte wintergroene Buxus sempervirens is ideaal voor hagen en vormsnoei. De tuinvorm Buxus sempervirens ‘Rotundifolia’ heeft wat groter blad, groeit stevig en wordt hoger dan de soort. Buxus microphylla ‘Faulkner’ is heel geschikt voor bollen en hagen. 
  3. Olijfwilg (Elaeagnus). De groenblijvende soort Elaeagnus ebbingei valt op vanwege het zilverige grijze blad, prachtig te combineren met donkergroen blad zoals van Taxus. Bij Elaeagnus ebbingei ‘Gilt Edge’ en Elaeagnus ebbingei ‘Elaeador’ is het blad groen met een gele rand, Elaeagnus ebbingei ‘Limelight’ heeft een opvallende gele vlek op het blad. De olijfwilg is bestand tegen zeewind.
  4. Struikklimop (Hedera). De Hedera helix ‘Arborescens’ klimt niet, maar vormt een fraaie, bolvormige struik met groene bloemen in september-oktober. Hedera helix ‘Arbori Compact’ lijkt hierop maar blijft kleiner, tot maximaal 50 cm.
  5. Mahoniestruik (Mahonia). Wintergroen stekelig blad en lichtgele bloemen in december-februari. Een echte blikvanger in de winter dus. Mahonia media ‘Charity’ heeft extra mooie opstaande bloemtrossen.
  6. Rotsheide (Pieris). Heel bekend is Pieris ‘Forest Flame’ met prachtig rood getint blad. Pieris japonica ‘Debutante’ is een compact struikje dat zeer rijk bloeit met witte bloemen, bij Pieris japonica ‘Valley Valentine’ zijn de bloemen roze rood.
  7. Zoete buxus (Sarcococca). Bijzonder is de zeer vroege bloei van Sarcococca hookeriana in februari-maart en de heerlijke geur van de bloemen. Ook leuk voor een haagje. Ook heel mooi is de minder bekende Sarcococca confusa met sterk geurende witte bloemen in juni.

Er zijn naast groenblijvende heesters ook groenblijvende planten en bomen. Jurgen Smit vertelt er in deze video meer over. 

Tip Een paar groenblijvende struiken in de tuin zorgen er natuurlijk ook voor dat u altijd materiaal heeft voor een winterse schikking. Ook heesters waar vruchten aan zitten, zijn vaak nog mooi in deze periode, zoals sierappeltjes en de vruchten van de sneeuwbal (Viburnum davidii).

Bekijk hier al onze heesters en vink in de linkerkolom 'wintergroen' aan; u ziet vervolgens alle groenblijvende, bladhoudende struiken in ons assortiment. Lees ook ons blog over wintergroene Clematis

Foto: Eucalyptus gunnii 'Azura'