Grondsoort bepalen

Grondsoort bepalen

Bepaal met welke grondsoort u te maken heeft aan de hand van een bodemonderzoek. Verbeter eventueel de bodemstructuur voor gezonde plantengroei in de tuin.

Natuurlijk wilt u dat uw planten sterk en gezond zijn en mooi bloeien. Planten zullen het alleen goed doen op de voor hem bestemde grondsoort. Een plant bestemd voor zandgrond zal dan ook nooit goed groeien op kleigrond en andersom.  Begint u met het aanleggen van de tuin dan is het bepalen van uw grondsoort aan de hand van een bodemonderzoek de eerste stap.

Grondsoorten in Nederland

Graaf op enkele plaatsen in de tuin een putje om de grond te kunnen beoordelen. Maak het putje liefst een meter diep. Aan de wanden is zichtbaar hoe de bodem is opgebouwd, je ziet duidelijk het bodemprofiel. U kunt tuinieren op zand, klei, zavel of veen. Woont u in Limburg dan tuiniert u misschien op löss; een combinatie van fijne deeltjes zand, klei en kalk.

Kleigrond Van kleigrond kunt u een balletje rollen. De grond plakt aan elkaar. Kleigrond bestaat uit heel fijne deeltjes. Kleigrond is vrij zware grond en kunt u het beste verbeteren zodat de grond luchtiger wordt.

Zandgrond Grovere deeltjes vormen samen zandgrond. Het plakt niet aan elkaar en water en voedingstoffen spoelen snel door de grond heen. Ook deze grond kunt u verbeteren.

Zavelgrond Is er bijna tot de bodem vrij donkere, kruimelige en goed doorwortelde aarde te zien, dan is dit ideale tuingrond. Zavelgrond is eigenlijk een combinatie van zand- en kleigrond.

Veengrond Heeft u donkere bijna zwarte grond dat niet tot een balletje gekneed kan worden? Dan heeft u waarschijnlijk veengrond. Hierin zitten veel verteerde plantenresten (humus) en is daardoor erg vruchtbaar. Het nadeel is dat de grond sompig is en snel te nat of te droog wordt. Zuurminnende planten zijn gek op veengrond.  

Grond verbeteren

Grof zand, compost, oude koemest en bladaarde kunnen door de aarde gewerkt worden of als een mulchlaag aangebracht worden om de structuur te verbeteren. Met kalk en turfmolm kan de zuurgraad van de grond beïnvloed worden. Met tuinmest in korrelvorm is het eenvoudig om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen.

Lees hier meer over hoe u uw grond kunt verbeteren.

Bodemonderzoek

Vraag eventueel een hovenier, kweker of tuincentrum in de omgeving op welke grond u tuiniert. Zij hebben wellicht ervaring met tuinen bij u in de buurt. Er zijn bij een tuincentrum ook vaak mogelijkheden om een bodemmonster te laten onderzoeken; informeer hiervoor bij het tuincentrum. Ook kunt u een bodemtest kopen, bijvoorbeeld van Ecostyle om de pH-waarde (zuurgraad) van de grond te meten, of van Pokon voor een meststoffenadvies. 

TIP Door een grondonderzoek uit te laten voeren weet u precies met wat voor grond u te maken heeft in de tuin en welke toevoegingen nodig zijn. Zo vergroot u de kans op gezonde en rijk bloeiende planten. 

Gerelateerde producten
6 years ago
Reacties
Charles
4 years ago at 14:52
Wat is de beste bodemsamenstelling voor siergrassen?
Donald
4 years ago at 10:40
Kun je ook laurier struiken planten op kleigrond?
Directplant
4 years ago at 10:40
Laurier (Prunus laurocerasus) kan op elke grondsoort zolang deze vochtdoorlatend is. Bij aanplanten raden wij een bodem verbeterend middel door de tuingrond te mengen zoals Vivimus.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top