Een perfecte haag begint bij het op de juiste manier planten van de haagplanten. Door met kleine struikjes te beginnen kunt u een mooie, dicht vertakte haag opkweken.

U kunt het hele jaar hagen planten. Van oktober tot april kunt u met kluit of kale wortel planten. Als het blad gevallen is, zijn de struikjes in rust. U kunt het hele jaar door haagplanten die in pot gekweekt zijn planten. Als het vriest kunt u niet planten. 

Geschikte hagen zijn bijvoorbeeld een beukenhaag (Fagus), een haag van haagbeuk (Carpinus), een esdoornhaag of een buxushaag.

Kleinere struikjes groeien tot een dicht vertakte haag door ze te snoeien. De haag zal steeds nieuwe uitlopers maken en zo dichtgroeien. Bij grotere struikjes is het belangrijk dat ze van onder af goed vertakt zijn.

Als de grond goed is, groeit een gemiddelde haag ongeveer 10-15 cm per jaar, een snelle groeier als de liguster is in 8-10 jaar twee meter hoog.

Stappenplan hagen planten

 1. Graaf een sleuf van 60-80 cm diep.
 2. Verbeter de grond door compost, bladaarde en mest in het plantgat te strooien en dit te vermengen met de uitgegraven grond. U kunt de grond ook verbeteren met Vivimus
 3. Verdeel de planten over de sleuf en zet ze net zo diep als ze op de kwekerij stonden, dat is aan de wortelhals te zien. Houd er rekening mee dat de grond nog wat inzakt.
 4. Haal in het geval van een gaaskluit na het plaatsen pas voorzichtig het gaas weg. Bladverliezende struiken worden meestal met kale wortel geleverd, spreid de wortels voorzichtig uit en zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Het beste is eerst de wortels in een emmer water onder te dompelen.
 5. Voor een brede haag kunt u twee rijen heesters in verband planten. Houd nu stuk voor stuk de planten op de juiste diepte in de geul, vul de aarde aan en druk stevig aan. 
 6. Geef daarna ruim water, en herhaal dit het eerste jaar in droge perioden.
 7. Door de struikjes na het planten met een derde terug te knippen wordt een bossige groei en goede vertakking bevorderd.
 8. Zorg dat rondom de haag geen beplanting staat of onkruid opkomt. Strooi bijvoorbeeld een laagje mulch. 
Wilt u zien hoe u hagen plant? Bekijk dan deze instructievideo van Jurgen Smit over het planten van een haag
 
 

Aantal per meter

De aantallen per strekkende meter variëren per soort:

 • Buxus 7 per meter 
 • Taxus 3 per meter 
 • Beuk en de meeste andere soorten bij struikjes van 40-60 cm 7 per strekkende meter en bij struikjes van 125/150 cm 5 planten per strekkende meter.

TIP Kijk ook eens naar de kant-en-klaarhaag of meeneemhaag. Dit is een haag die in bloembakken al in haagvorm gekweekt is, zo heeft u direct resultaat. Verkrijgbaar in diverse soorten, zoals de olijfwilg, liguster, Portugese laurier en kardinaalshoed.