Snoei uw haag in april voor de eerste keer. De meeste hagen zullen dan in de zomer nieuwe scheuten vormen en moeten voor de winter nog een keer geknipt worden. Een goed geknipte haag zorgt voor een fraai winterbeeld. Vergeet ook niet uw haag te bemesten. 

Haag snoeien algemeen

Over het algemeen snoeit of knipt u een haag in april en september. Tussendoor vaker snoeien mag natuurlijk. Met een strakke vorm wordt er bij wintergroene hagen ook voorkomen dat er in de winter te veel sneeuw op de takken blijft liggen. Zo’n zware last kan er zelfs voor zorgen dat takken afbreken, waardoor de vorm van de heg voor een lange tijd wordt aangetast. Vaak is de basisvorm van de haag nog goed zichtbaar, knip alleen het jonge schot eraf. Zorg ervoor dat hagen wat taps toelopen, dat betekent dat ze van boven wat smaller zijn en onderaan iets breder; zo komt er overal genoeg licht en zal de haag aan de onderzijde niet kaal worden. Let op bij het snoeien dat u geen broedende vogels stoort. Vogels maken graag een nestje in wintergroene hagen. Meer over:

Eenmaal hagen snoeien

Wilt u uw haag maar één keer snoeien, of heeft u een langzaam groeiende haag, dan kunt u ervoor kiezen deze in juni, rond de langste dag (21 juni), te snoeien. Waarom? 

  • Voor de langste dag groeien de hagen sterk, er is volop licht en warmte zodat er een groeispurt ontstaat. Een knipbeurt is dus wel nodig om de haag weer in model te krijgen.
  • Na de langste dag is er geleidelijk steeds minder licht beschikbaar. De hagen groeien nog wel, maar veel minder snel. De korte scheutjes die na de langste dag groeien worden ook wel ‘Johannislot’ genoemd. Ze kunnen mooi de kale plekken in de haag opvullen.

Door rond de langste dag te knippen hoeft u minder vaak te snoeien. Snoeit u bijvoorbeeld al in mei dan zal een haag daarna nog sterk groeien, zodat u nog een keer moet knippen.

TIP Knip wel het liefst op een bewolkte dag, om verbranding van het blad te voorkomen.

Bladhoudende hagen, zoals hulst (Ilex), liguster (Ligustrum), struikkamperfoelie (Lonicera nitida), laurierkers (Prunus laurocerasus) kunt u in augustus/september snoeien. Vaak is één snoeibeurt per jaar voldoende. Bij hagen met grote bladeren, zoals de laurierkers, is het mooier om met een snoeischaar te knippen, door een heggenschaar worden de bladeren doormidden geknipt, en dat is niet zo fraai.

TIP Gebruik bij het knippen altijd een scherpe en schone heggenschaar, zo ontstaan er gladde snoeiwonden die snel kunnen herstellen. Gebruikt u een elektrische heggenschaar dan is het gebruik van een veiligheidsbril en handschoenen aan te raden.

haag knippen

Hagen een tweede keer snoeien

Hagen die langzaam groeien hebben genoeg aan één snoeibeurt rond de langste dag. Maar bij veel soorten is het nodig om in de nazomer of vroege herfst nog een keer te knippen. Dit geldt onder andere voor esdoorn, haagbeuk en coniferen. Een goede tijd voor de tweede snoeibeurt is vanaf eind augustus tot half september. Snoei liever niet later, kale plekken die door het snoeien ontstaan groeien niet meer dicht zodat de haag lelijk de winter in gaat.

Bij de tweede snoeibeurt hoeft er niet zo rigoureus geknipt te worden. Er zijn in de zomer nog dunne scheutjes aan de haag gegroeid, deze kunt u afknippen. Zo krijgt de haag weer een strakke vorm, mooi voor het winterbeeld. In het voorjaar loopt de haag dan bovendien weer fraai uit op deze strakke vorm.

TIP Door regelmatige snoei kunnen de meeste hagen op 60-70 cm breedte gehouden worden. Wilt u een smallere haag? Een gaaswand met klimop (Hedera) is een goed alternatief. Een wand die begroeid is met klimop hoeft nooit breder te worden dan 30-40 cm, en dat is heel wat minder dan een traditionele haag van twee meter hoogte. Afhankelijk van de standplaats kunt u de twijgen van de klimop een of twee keer per jaar met een heggenschaar afknippen.

Verzorgen van een haag

Bij het bemesten van de tuin en verbeteren van de grond worden hagen helaas vaak overgeslagen. Terwijl zij juist optimaal moeten presteren: twee maal per jaar wordt een gedeelte van het blad afgeknipt en ze moeten er altijd maar weer mooi uitzien. Voor een goede groei heeft de haag veel voedsel nodig. Is dat niet aanwezig, dan gaan de wortels op zoek, bijvoorbeeld in de ernaast gelegen border. Verwen de hagen daarom in het najaar eens met een mulchlaag van compost. Spreid direct onder de haag een laag compost uit. Bladaarde vormt ook een geschikte mulchlaag. In het vroege voorjaar kan er nog een gemengde organische mest aan de mulch toegevoegd worden. Zo verzorgt u uw haag optimaal. 

Bekijk hier al onze haagplanten. Of artikelen over snoeien

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.