Haag snoeien en verzorgen - wanneer, hoe en waarom

hagen snoeien en verzorgen

Snoei uw haag in april voor de eerste keer. De meeste hagen zullen dan in de zomer nieuwe scheuten vormen en moeten voor de winter nog een keer geknipt worden. Een goed geknipte haag zorgt voor een fraai winterbeeld. Vergeet ook niet uw haag te bemesten. 

Haag snoeien algemeen

Over het algemeen snoeit of knipt u een haag in april en september. Tussendoor vaker snoeien mag natuurlijk. Met een strakke vorm wordt er bij wintergroene hagen ook voorkomen dat er in de winter te veel sneeuw op de takken blijft liggen. Zo’n zware last kan er zelfs voor zorgen dat takken afbreken, waardoor de vorm van de heg voor een lange tijd wordt aangetast. Vaak is de basisvorm van de haag nog goed zichtbaar, knip alleen het jonge schot eraf. Zorg ervoor dat hagen wat taps toelopen, dat betekent dat ze van boven wat smaller zijn en onderaan iets breder; zo komt er overal genoeg licht en zal de haag aan de onderzijde niet kaal worden. Let op bij het snoeien dat u geen broedende vogels stoort. Vogels maken graag een nestje in wintergroene hagen. Meer over:

Eenmaal hagen snoeien

Wilt u uw haag maar één keer snoeien, of heeft u een langzaam groeiende haag, dan kunt u ervoor kiezen deze in juni, rond de langste dag (21 juni), te snoeien. Waarom? 

  • Voor de langste dag groeien de hagen sterk, er is volop licht en warmte zodat er een groeispurt ontstaat. Een knipbeurt is dus wel nodig om de haag weer in model te krijgen.
  • Na de langste dag is er geleidelijk steeds minder licht beschikbaar. De hagen groeien nog wel, maar veel minder snel. De korte scheutjes die na de langste dag groeien worden ook wel ‘Johannislot’ genoemd. Ze kunnen mooi de kale plekken in de haag opvullen.

Door rond de langste dag te knippen hoeft u minder vaak te snoeien. Snoeit u bijvoorbeeld al in mei dan zal een haag daarna nog sterk groeien, zodat u nog een keer moet knippen.

TIP Knip wel het liefst op een bewolkte dag, om verbranding van het blad te voorkomen.

Bladhoudende hagen, zoals hulst (Ilex), liguster (Ligustrum), struikkamperfoelie (Lonicera nitida), laurierkers (Prunus laurocerasus) kunt u in augustus/september snoeien. Vaak is één snoeibeurt per jaar voldoende. Bij hagen met grote bladeren, zoals de laurierkers, is het mooier om met een snoeischaar te knippen, door een heggenschaar worden de bladeren doormidden geknipt, en dat is niet zo fraai.

TIP Gebruik bij het knippen altijd een scherpe en schone heggenschaar, zo ontstaan er gladde snoeiwonden die snel kunnen herstellen. Gebruikt u een elektrische heggenschaar dan is het gebruik van een veiligheidsbril en handschoenen aan te raden.

haag knippen

Hagen een tweede keer snoeien

Hagen die langzaam groeien hebben genoeg aan één snoeibeurt rond de langste dag. Maar bij veel soorten is het nodig om in de nazomer of vroege herfst nog een keer te knippen. Dit geldt onder andere voor esdoorn, haagbeuk en coniferen. Een goede tijd voor de tweede snoeibeurt is vanaf eind augustus tot half september. Snoei liever niet later, kale plekken die door het snoeien ontstaan groeien niet meer dicht zodat de haag lelijk de winter in gaat.

Bij de tweede snoeibeurt hoeft er niet zo rigoureus geknipt te worden. Er zijn in de zomer nog dunne scheutjes aan de haag gegroeid, deze kunt u afknippen. Zo krijgt de haag weer een strakke vorm, mooi voor het winterbeeld. In het voorjaar loopt de haag dan bovendien weer fraai uit op deze strakke vorm.

TIP Door regelmatige snoei kunnen de meeste hagen op 60-70 cm breedte gehouden worden. Wilt u een smallere haag? Een gaaswand met klimop (Hedera) is een goed alternatief. Een wand die begroeid is met klimop hoeft nooit breder te worden dan 30-40 cm, en dat is heel wat minder dan een traditionele haag van twee meter hoogte. Afhankelijk van de standplaats kunt u de twijgen van de klimop een of twee keer per jaar met een heggenschaar afknippen.

Verzorgen van een haag

Bij het bemesten van de tuin en verbeteren van de grond worden hagen helaas vaak overgeslagen. Terwijl zij juist optimaal moeten presteren: twee maal per jaar wordt een gedeelte van het blad afgeknipt en ze moeten er altijd maar weer mooi uitzien. Voor een goede groei heeft de haag veel voedsel nodig. Is dat niet aanwezig, dan gaan de wortels op zoek, bijvoorbeeld in de ernaast gelegen border. Verwen de hagen daarom in het najaar eens met een mulchlaag van compost. Spreid direct onder de haag een laag compost uit. Bladaarde vormt ook een geschikte mulchlaag. In het vroege voorjaar kan er nog een gemengde organische mest aan de mulch toegevoegd worden. Zo verzorgt u uw haag optimaal. 

Bekijk hier al onze haagplanten. Of artikelen over snoeien

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.

Gerelateerde producten

4 years ago
Reacties
Siebrich
4 maanden geleden at 08:25
wij willen onze beukenhaag hoog laten groeien. Ze staan er nu bijna 2 zomers. Wij hoorden dat je ze beter voor het eerst kunt snoeien in de 2e herfst.Of kan het beter nu nog? Ze zijn van onderen mooi gevuld. Maar bovenop erg pierig. Kunnen we ze nu beter aan de zijkant snoeien? Of toch ook de toppen, ik ben bang als ik de toppen zo laag snoei dat de heg niet meer hoog wordt.
Directplant
4 maanden geleden at 08:25
Door snoeien krijgt u een mooiere heg. U kunt nu een keer snoeien en dan nogmaals in september. Deze gaat zeker nog groeien. Snoeit u niet, dan wordt de hele haag 'pierig' zoals u het treffend omschrijft. Zijjkanten en bovenkant meenemen. De haag gaat uitlopen onder het snoeipunt, dus wordt dichter en gestimuleerd nieuwe takken aan te maken. Als nu snoeit, zit er meer groeikracht in dan in september, dan maakt de haag zich op voor de rustperiode.
siem
5 maanden geleden at 11:19
Kan de ilex diep ingesnoeid worden. Hij is te breed geworden en ik wil hem graag versmallen.
Directplant
5 maanden geleden at 11:19
Hulst (Ilex) kunt u snoeien. Doe dit op een bewolkte dag. Bij een haag kunt u ook eerst de ene kant en volgend jaar de andere kant rigoureus snoeien. Snoei de andere kanten dan maar lichtjes terug om de haag compact te houden.
Renate
6 maanden geleden at 21:23
We hebben nu een aantal hoge olijfwilgenstruiken staan ca. 180 hoog. Deze zijn omhoog gebonden met een bamboestok voor de stevigheid. De struiken staan nu op va. 50-60 centimer met stammen van elkaar en moeten een haag gaan vormen. Hoe moeten we dit gaan organiseren? Moeten we dan de lange takken korter maken zodat hij vanonder breder wordt en dan weer hoog laten groeien. Het is nu lastig voor te stellen dat dit een geheel gaat worden . . . Hij moet ook weer niet te breed worden.
Directplant
6 maanden geleden at 21:23
U kunt gerust snoeien, daardoor gaat de struik onder het snoeipunt weer nieuwe uitlopers maken en wordt deze dichter. Ik zou hem aan alle kanten snoeien, dat hoeft niet heel strak als u dat niet wilt.
Angelique
6 maanden geleden at 14:50
Iets eet onze blaadjes van de laurier op. Wat kan dat zijn en wat doe ik ertegen?
Directplant
6 maanden geleden at 14:50
Hier vindt u een lijst met veel voorkomende problemen door plagen of ziektes: https://www.directplant.nl/tuintips/plantenziekten-herkennen-en-bestrijden/ Wellicht helpt dat u verder. Het is voor ons altijd lastig om dit van een afstand te beoordelen.
Nico
6 maanden geleden at 15:14
De eerste knopen van mijn haagbeuk beginnen net uit te lopen, moet ik wachten met het snoeien tot de haag vol in blad staat?
Directplant
6 maanden geleden at 15:14
Meestal snoeit u een haagbeuk of beukenhaag rond mei en nogmaals in september. Als u nu al wilt snoeien, kan dat wel alleen zal de haag nog sterk groeien de komende weken, waardoor wachten tot september voor een tweede snoeibeurt misschien wat lang is.
Franklin Soetens
7 maanden geleden at 09:43
Wij hebben een rode beukenhaag van plus minus 200 meter totaal rondom de tuin en tussendoor. Het is lastig om deze overal op dezelfde hoogte te houden. Meestal doe ik dat met wat palen en een touwtje er tussen maar is er niet een handigere manier m.b.v. bijvoorbeeld een laser?
Directplant
7 maanden geleden at 09:43
U zou met een laser kunnen werken. Wij hebben daar zelf geen ervaring mee. Het werken met touw en een paal werkt op zich prima, maar 200 meter is inderdaad wel een klus. Succes!
Astrid den Hertog
7 maanden geleden at 09:11
Afgelopen november heb ik bij jullie 100 beukenboompjes gekocht. Ze zijn er allemaal doorgekomen en lopen nu allemaal goed uit. Top
Directplant
7 maanden geleden at 09:11
Wat leuk dat u dat even laat weten! Super. Dit eerste jaar nog goed water geven bij droge perioden, dan blijven ze mooi. Geniet van de nieuwe haag!
Liesbeth Hendriks
7 maanden geleden at 10:36
Ik heb twee jaar geleden een haag van glansmispel geplaatst, het blad valt veel uit en hij groeit niet zo goed. Er zitten ook donkere vlekken op het blad. Zou er een ziekte in zitten? Kan ik hen nu goed terug snoeien, in de hoop dat hij mooier wordt?
Directplant
7 maanden geleden at 10:36
Donkere vlekken op het blad is geen goed teken. U kunt wel snoeien, maar als het onderliggende probleem niet wordt opgelost, krijgen de nieuwe bladeren weer hetzelfde. Hier kunt u kijken bij bekende kwalen: https://www.directplant.nl/tuintips/gebreksverschijnselen-planten-met-voedingsproblemen/ U zou ook een bodemtest kunnen laten doen in het tuincentrum - er zijn ook testjes te koop - zodat u weet wat uw glansmispel mankeert. De grond kan ook bijvoorbeeld slecht water doorlaten. In elk geval zou organische meststoffen kunnen geven na het snoeien. En controleer of de grond niet te nat of droog is.
Aart
2 years ago at 07:22
We hebben een beukenhaag ,maar er komt roestvorming op .Wat moeten we daar aan doen ?
Directplant
2 years ago at 07:22
U kunt het behandelen met een schimmelwerend middel. In elk geval de haag na het snoeien ook bemesten en bij droogte water geven. Hier vindt u meer informatie over plantenziektes: https://www.directplant.nl/tuintips/plantenziekten-herkennen-en-bestrijden/
Ginny
2 years ago at 09:45
Beste Directplant medewerkers, vorig jaar heb ik bij jullie de Photinia fraseri 'Red Robin' (meeneempot) besteld en als haag geplant. Inmiddels is te zien dat ze het naar hun zin hebben en lekker groeien. Omdat ik de haag wel in de breedte en hoogte wil laten groeien, maar niet te diep wil laten worden, zou ik nu eigenlijk het front vd haag moeten trimmen. Maar loop ik dan niet gevaar dat ik de te verwachten bloesem ook wegsnoei? Kunnen jullie mij wat advies geven aub? Alvast vriendelijke bedankt!
Directplant
2 years ago at 09:45
Als u nu snoeit, dan snoeit u inderdaad bloemknoppen weg. U zou alleen na de bloei kunnen snoeien, dus 1x per jaar. Voor de haag is het denk ik wel mooier als u van de bovenkant en zijkant ook een klein stukje snoeit, de takken zullen opnieuw uitlopen onder het snoeipunt, waardoor hij compacter wordt. Bovendien blijft het zo allemaal wat strakker en niet alleen de voorzijde. Succes!
Esther
2 years ago at 08:22
In het najaar hebben we een rode haagbeuk geplant. Tot op heden hebben we nog geen groen blad kunnen ontdekken. Zouden de planten niet aangeslagen zijn?
Directplant
2 years ago at 08:22
Beuk en haagbeuk komen wat later in blad, eind april tot begin mei. Wacht u dat nog even af. Mochten de planten dan nog niet uitlopen dan kunt u ons even een mail sturen met een foto dan kijken we even mee.
Marijke Verstraeten
2 years ago at 13:28
Het zou uw bedrijf sieren als u bij uw snoeitips iets vertelt over broedende vogels!! Met respect voor alles wat leeft, uw haag en devogel die er wellicht een nestje heeft, gr. Marijke
Directplant
2 years ago at 13:28
Dank u wel voor de goede tip! Ik zal het meteen toevoegen aan dit artikel.
MBO
2 years ago at 12:01
In het najaar liguster 80/100cm geplant. Staan nu , begin april, volop met kleine groene blaadjes en knoppen. Slaan dus goed aan. Maar het zijn takken, zeker nog geen brede haag. Hoe moet ik dan takken snoeien? Of wacht ik een jaar en bemest ze enkel? Ik heb het haagje ook opgebonden, want last veel wind in de voorbije winter. En ook een poging om ze mooi recht te laten groeien. Mag de liguster dan niet opgebonden worden ? Dan valt ze open..
Directplant
2 years ago at 12:01
U zou de takken iets kunnen innemen, zowel bovenop als aan de zijkanten. Liguster groeit vrij snel. Onder het snoeipunt zal een tak nieuwe takjes aanmaken waardoor hij voller wordt. Het snoeien van een haag stimuleert de groei.
Betty Wijmans
2 years ago at 10:45
In het najaar heb ik laurier gekocht en geplant. Op het blad ligt een bruine waas, zand ??. De laag is er tot nu toe niet afgespoeld. Wat is dit?
Directplant
2 years ago at 10:45
U kunt ons een foto e-mailen (info@directplant.nl) zodat we met u mee kunnen kijken.
Astrid Houdijk
2 years ago at 10:29
Moeten we van onze Ilexhaag die in november geplant is alleen de zijkanten snoeien of ook de bovenkant, het is wel de bedoeling dat hij wat hoger wordt dan hij nu is
Directplant
2 years ago at 10:29
U snoeit aan alle kanten, ook de bovenzijde. Het hoeft niet heel veel te zijn, maar door het snoeien zal de plant nieuwe uitlopers onder het snoeipunt maken. Daardoor wordt de haag voller. Het snoeien van een haag stimuleert de groei.
Vincent
2 years ago at 13:13
Mijn beukenhaag is te groot geworden. Kan ik deze in september ook terug snoeien?
Directplant
2 years ago at 13:13
In september kunt u uw beukenhaag weer in model snoeien. Wilt u vrij diep terugsnoeien, dan is het voorjaar - na de nachtvorsten - daar een beter moment voor. Als u het nu doet en het gaat binnenkort 's nacht vriezen dan kunnen de takken schade oplopen. In het voorjaar lopen de takken ook weer redelijk snel uit om de gaten te dichten die zijn ontstaan na het snoeien. Dus u kunt nu zeker snoeien, dat scheelt al, maar heel rigoureus snoeien zou ik even mee wachten.
R guest
3 years ago at 11:31
bedankt voor de hagen verzorgen tips , komt goed terecht want het buxus dat ik laat vorige jaar had bij jullie gekocht zijn vol op met nieuwe bladjes .
Directplant
3 years ago at 11:31
Dat klinkt goed! Succes.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top