De mooiste wintergroene haag voor de tuin maak je van Taxus (venijnboom). Deze conifeer is uitstekend in vorm te snoeien en zelfs goed terug te zetten. De donkergroene bladkleur van een taxushaag vormt het hele jaar door een rustige achtergrond voor andere tuinplanten.

Taxus is zeer geliefd als haag in tuinen en parken omdat deze struik enorm sterk is. Er zijn zelfs hagen van honderden jaren oud bekend! Het gaat om de inheemse Taxus baccata, een wintergroene conifeer met smalle naalden. De naalden hebben een mooie donkergroene tint en prikken niet. Ze zijn heel fijn, waardoor u een taxushaag echt kunt ‘scheren’ in een zeer strakke vorm. Taxus is geschikt voor lage, middelhoge en hoge hagen. Zelfs voor vormsnoei kan Taxus baccata prima gebruikt worden. Bijvoorbeeld een kubus, cilinder, spiraal of een fantasiefiguur. Taxus baccata 'Summergold’ en Taxus baccata 'Semperaurea’ hebben groengele naalden, een haag van deze tuinvorm krijgt een ‘gouden’ gloed.

Wanneer Taxus snoeien

Een haag van Taxus baccata groeit niet zo snel, ongeveer 10-20 cm per jaar. Een beetje geduld is dus wel nodig. Door de langzame groei is een haag van taxus ook wat duurder dan bijvoorbeeld de veel sneller groeiende Thuja. Het voordeel van taxus is echter dat deze conifeer zeer winterhard is en goed terug te snoeien. Mocht het na verloop van tijd nodig zijn de haag wat kleiner te maken, dan kan dat zonder problemen. U kunt zelfs tot op het kale hout snoeien, een taxus loopt altijd weer uit. Een nieuwe haag planten is dus niet nodig. Alle andere coniferen kunt u niet sterk terug snoeien, de takken sterven dan af. Om een dicht, goed vertakt oppervlak te krijgen is het belangrijk een taxushaag twee keer per jaar te snoeien. Snoei een hogere haag taps, zodat de onderzijde iets breder is dan de bovenzijde; het zonlicht kan dan overal goed bij. Snoei Taxus de eerste keer in mei-juni, de tweede keer in september.

TIP Controleer voordat u een taxus snoeit of er geen broedende vogels in de haag zitten. 

Een taxushaag planten

Begint u met kleine struiken van 20/30 cm hoog dan is daar een goed vertakte, dichte haag van op te kweken. U kunt natuurlijk ook kiezen voor hogere struiken, zo heeft u direct het gewenste resultaat. Plant een haag van taxus uit de volle grond – met kale wortels – bij voorkeur in de periode november tot en met april. Struiken in pot zijn het hele jaar door te planten. Gemiddeld heeft u 3 struiken per strekkende meter nodig.

  • Graaf een geul van minstens 50 cm breed en diep. 
  • Leg de struiken uit langs de geul tot alles goed verdeeld is. 
  • Zet nu elke struik op de juiste diepte in de geul, vul aan met grond en trap stevig aan. 
  • Geef de nieuwe haag na het planten ruim water. 
  • Blijf de eerste maanden nog extra water geven, vooral in droge perioden.

TIP De Nederlandse naam is venijnboom, dit geeft al aan dat het om een giftige struik gaat. Plant een haag van Taxus dus niet in de buurt van vee of huisdieren die aan het blad kunnen eten.Taxus verzorgen

De taxus groeit het best in de volle zon of lichte schaduw. Zorg voor voldoende afstand tot andere tuinplanten, ongeveer een halve meter, zodat de onderkant van de haag ook licht krijgt. Een normale tuingrond voldoet prima. Zorg wel voor een goede drainage, de wortels mogen niet te lang in natte grond staan. Geef jaarlijks hagenmest voor een goede groei, een keer in maart-april en nog eens in juni-juli.

TIP Plant u een nieuwe haag van taxus meng dan Vivimus door de aarde. Dankzij de speciale samenstelling van dit bodem verbeterende middel wordt het bodemleven gestimuleerd, u weet zeker dat de struiken goed zullen aanslaan. Meng 2 delen Vivimus op 1 deel uitgegraven grond.

Bekijk hier alle haagplanten in ons sortiment of ga direct naar de Taxus. Op taxuskwekerij.nl vindt u nog meer informatie over de taxushaag.

Tekst Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.