Van de laurierkers (Prunus laurocerasus) is een prachtige wintergroene haag te snoeien. Het grote glanzende blad vormt al snel een dichte groene wand, die inkijk en wind tegenhoudt. Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien.

Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht. De laurierkers kan heel goed tegen snoeien en loopt altijd weer uit, zelfs op het kale hout. Drastisch terugknippen is dus mogelijk bij deze haag.

Wanneer een laurier snoeien

De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september. Twee keer per jaar snoeien is nodig om een strakke haag te krijgen. 
De eerste snoeibeurt valt in het voorjaar, net voor de takken uit gaan lopen. U ziet al snel niets meer van de snoeibeurt omdat de nieuwe bladeren de snoeiwonden gaan bedekken. Verwijder in het voorjaar ook dode takken en takken met bruine bladeren. Moeten er dikkere takken verwijderd worden gebruik dan een zaagje.
De tweede snoeibeurt valt in de nazomer. Er zijn weer nieuwe scheuten aan de takken gegroeid, knip de haag daarom bij in september. Uw laurierhaag gaat dan met een strakke vorm de winter in.

TIP Mag de haag wat losser groeien dan kunt u ook kiezen voor één snoeibeurt per jaar, de beste tijd hiervoor is juni.

Laurier snoeien met snoeischaar

Omdat het blad van de laurierhaag vrij groot is kunt u de laurierkers het best snoeien met een snoeischaar. Zo worden de bladeren niet beschadigd en blijft de hele haag er fraai uitzien. Gebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut. Probeer zowel aan de bovenkant van de haag als aan de zijkanten een strakke lijn aan te houden en knip alle takken die uitsteken af.

TIP Knip bij een pas geplante haag de bovenste toppen meteen af. Zo stimuleert u een goede vertakking en zal de haag extra mooi dicht worden. Knip een derde van de bovenste toppen af.

Laurierhaag snoeien met heggenschaar

Gaat het om een grote haag dan kan het snoeien met een snoeischaar veel tijd kosten. U kunt er dan voor kiezen de laurierhaag met een heggenschaar te knippen. Een elektrische (accu)heggenschaar werkt het snelst. Er zijn ook modellen met een verlengde steel (telescopische heggenschaar) zodat hoge hagen eenvoudig te knippen zijn. Is het mogelijk om de haag in juni toch met de snoeischaar te knippen dan zal de haag er nog mooier uitzien.

TIP Gaat het u om de bloemen van de laurierkers snoei dan één keer in juni, na de bloei. Er worden dan nog nieuwe bloemknoppen gevormd voor volgend jaar.

Lees hier meer over planten van een laurierhaag. Of ga direct naar alle soorten laurierkers die geschikt zijn als haagplant

Tekst en foto: Modeste Herwig