Een laurierhaag wordt gevormd door laurierkers. De laurierkers is een wintergroene struik met glanzend blad die wel vier meter hoog kan worden. Deze heester is zeer geliefd als haagplant, al snel heeft u een altijd groene en heel dichte laurierhaag die alle inkijk tegenhoudt.

Laurierkers als haagplant

Deze struik uit het Middellandse-Zee gebied wordt vaak laurier genoemd, maar heet eigenlijk laurierkers of Hollandse laurier. Niet te verwarren dus met de echte laurier (Laurus nobilis). De wetenschappelijke naam is Prunus laurocerasus. De laurierkers is naaste familie van de bekende Japanse sierkers. De bloemen van de laurierkers zijn minder opvallend maar zeker ook heel decoratief. De witte bloempjes zitten in opstaande trossen en geuren heerlijk. Na de bloei rijpen de besjes. Als een struik veel gesnoeid wordt, zoals in het geval van een haag, verschijnen er meestal geen bloemen. Er zijn diverse cultivars van de laurierkers verkrijgbaar.

Portugese laurier

De Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) is een prachtige wintergroene struik. Het blad is veel kleiner dan dat van Prunus laurocerasus en de bladkleur is donkerder groen. De cultivar Prunus lusitanica 'Angustifolia’ heeft iets groter blad. Dankzij de opgaande groei kan er een vrij smalle haag van gesnoeid worden.

Een laurierhaag planten

De laurierkers is enorm sterk, groeit snel en stelt weinig eisen aan zijn standplaats. Volle zon, halfschaduw maar ook schaduw wordt verdragen. Elke grondsoort is geschikt. Direct na aanplant zal een laurierhaag al voor veel privacy en beschutting zorgen. Wilt u een nieuwe laurierhaag aanplanten dan heeft u 3 wat grotere struiken per strekkende meter nodig. Een goede tijd om de haag te planten is het najaar of het voorjaar.

  • Graaf een sleuf van minstens 50 cm breed en diep en verbeter de grond met compost. 
  • Zet elke struik op de juiste diepte, vul aan met aarde en trap stevig aan. 
  • Geef ruim water en blijf dit regelmatig herhalen in droge perioden. 

Een laurierhaag snoeien

Een haag van laurier snoeit u het beste met de snoeischaar. Met een heggenschaar worden de grote bladeren beschadigd, en dat is niet zo’n fraai gezicht. Knip dus alleen takken door met de snoeischaar. De beste tijd om de laurierhaag te snoeien is april en nog eens in september. De laurierkers kan heel goed tegen snoeien en loopt altijd weer uit, zelfs op het kale hout. Gaat het om de bloemen snoei dan één keer in juni, na de bloei. Er worden dan nog nieuwe bloemknoppen gevormd voor volgend jaar. Lees hier meer over het snoeien van laurier

TIP Plant u een nieuwe haag van Prunus laurocerasus meng dan Vivimus door de aarde. Het bodemleven wordt gestimuleerd door de speciale samenstelling van dit bodem verbeterende middel. Zo weet u zeker dat de struiken goed zullen aanslaan. Meng 2 delen Vivimus op 1 deel uitgegraven grond.

Bekijk hier alle soorten laurier die geschikt zijn als haagplant. Op laurierkwekerij.nl vindt u nog meer informatie over laurierhagen. 

Geschreven exclusief voor Directplant.nl door Modeste Herwig.