Hemerocallis of in het Nederlands daglelie is een smaakvolle bloem, zowel voor het oog als voor de tong. Een bloem bloeit maar één dag, gelukkig zitten de planten vol bloemknoppen en gaan er steeds nieuwe open.

Mooi en eetbaar

Frisgroen, grasachtig blad en fraai gevormde bloemen in de mooiste kleuren maken de daglelie tot een veelzijdige tuinplant. De bloemen zijn eetbaar, licht zoet en knapperig als een vers blaadje sla. De daglelie komt oorspronkelijk uit Azië. De wetenschappelijke naam Hemerocallis betekent schoonheid voor één dag (hemera = dag en kalos = mooi). Inderdaad blijft een bloem slechts één dag geopend. Gelukkig zitten er zoveel bloemknoppen aan de stengels dat er elke dag weer een heleboel bloemen opengaan. De vroege bloeiers tonen hun bloemen vanaf eind mei. Middelvroege bloeiers gaan in juli bloeien en de allerlaatste dagleliebloemen zijn tot in september te zien. De meeste pollen zullen wel een maand bloeien. Ook het smalle, grasachtige blad van de daglelie is decoratief.

Hemerocallis in kleuren

Bijna alle kleuren komen voor bij de daglelie, behalve violet en echt blauw. Er is veel keuze in geel.

  1. Hemerocallis ‘Hyperion’ is felgeel
  2. Hemerocallis ‘Icecap’ is heel lichtgeel tot wit
  3. Hemerocallis ‘Citrina’ is citroengeel
  4. Hemerocallis ‘Lullaby Baby’ is lichtroze
  5. Hemerocallis ‘Prairie Blue Eyes’ heeft een aparte paarse tint
  6. Hemerocallis ‘Sammy Russell’ is oranje 
  7. Hemerocallis ‘Summer Wine’ is wijnrood
  8. De felrode Hemerocallis ‘Crimson Pirate’ is een zogenaamde spider daglelie, de bloemblaadjes zijn extra lang en smal.

Daglelies combineren

Omdat er zoveel verschillende tinten verkrijgbaar zijn is de daglelie een prachtige borderplant om mee te combineren. Voor beplantingen op kleur is altijd wel een bijpassende tint te vinden in het sortiment. U kunt bijvoorbeeld fraaie combinaties maken met duizendknoop (Persicaria), Iris sibirica, vuurpijl (Kniphofia), Afrikaanse lelies (Agapanthus) of zomerbollen zoals lelies en siergrassen. Vooral op vochtige grond gaat de daglelie ook mooi samen met hartlelie (Hosta) en hortensia (Hydrangea). Het is ook mogelijk de plant in een ruime pot of kuip te kweken op het terras.

Bekijk alle vaste planten in ons sortiment of ga naar direct naar de daglelies (Hemerocallis). Heeft u een vraag? Stel hem ons hieronder bij de reacties!

Exclusief geschreven door Modeste Herwig voor Directplant. Foto via Wikimedia/Frans Hals.