Hibiscus wordt ook wel althaeastruik genoemd. De takken zijn in warme zomers overladen met grote bloemen, heel indrukwekkend. Het is een van de mooiste en langst bloeiende (na)zomerbloeiers voor uw tuin.

Er zijn veel verschillende soorten Hibiscus, zoals de bekende kamerplant Hibiscus rosa-sinensis, de Chinese roos. Maar voor ons klimaat is alleen Hibiscus syriacus geschikt. Dit is een bladverliezende struik die overal ter wereld voorkomt en geliefd is vanwege de prachtige klokvormige bloemen. Ze kunnen wel 10 cm in doorsnede zijn en hebben vaak een roze hartje met vlekken (macule) en fijne lijntjes. De kleuren variëren van wit, rood, roze, paars en violet.

De eerste bloemen zijn vanaf juli te verwachten, de bloei kan doorgaan tot in oktober. Een zeer lange bloeiperiode dus. Elke bloem is maximaal 3 dagen open, gelukkig dragen de takken heel veel bloemknoppen, zodat u elke dag kunt genieten van nieuwe bloemen. Het fris groene blad is gelobd en licht behaard. De althaeastruik wordt maximaal 3 meter hoog, maar blijft meestal wat kleiner.

Betoverende bloemen

De grote bloemen van de althaeastruik zijn werkelijk betoverend. De bekendste tuinvorm is Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’. De bloemen zijn opvallend violetblauw met een rozerood hart. Een van mijn favorieten is ‘Red Heart’ met zuiver witte bloemen en een donker rozerood hart. Het is een compacte struik tot 125 cm. Heel bijzonder ook zijn de cultivars met gevulde bloemen, ze lijken wel wat op rozen. Bijvoorbeeld ‘Ardens’ met pastelroze bloemen en de zachtroze ‘Lavender Chiffon’ met wat ‘kreukelige’ bloemblaadjes en een charmant gevuld hartje. Eigenlijk zijn ze allemaal prachtig.
 

Hibiscus in de tuin

Deze rijke bloeier is mooi als solitair of in een heesterborder. Combineer de althaeastruik bijvoorbeeld met andere heesters zoals de vlinderstruik (Buddleja), baardbloem (Caryopteris), pluimhortensia (Hydrangea paniculata) of hertshooi (Hypericum). Vanwege de fraaie kleuren en de grote hoeveelheid bloemen komt deze struik ook erg mooi uit in een vaste plantenborder. Hier kunt u combinaties maken met dropplant (Agastache), duizendknoop (Persicaria) en herfstasters. Omdat de tuinhibiscus niet zo groot wordt is deze struik heel geschikt voor de wat kleinere tuin.

Standplaats

Hibiscus syriacus groeit het best in een luchtige, voedselrijke bodem. De grond moet goed doorlatend zijn en niet te nat. U kunt de grond verbeteren door compost toe te voegen. Vooral op een zonnige, beschutte plek zal de althaeastruik goed bloeien. Wat lichte schaduw op het heetst van de dag stelt deze struik wel op prijs. In de felle zon zullen de bloemen eerder uitgebloeid zijn. 

Jonge planten hebben beschutting nodig tegen de winterkou. Spreid een mulchlaag van compost of bladaarde uit onder de struik om de wortels te beschermen. Is het erg koud en waait het hard, plaats dan noppenfolie of een rietmat rond te struik. Volwassen struiken zijn prima winterhard en hebben nauwelijks last van ziekten.

Wanneer en hoe Hibiscus snoeien 

U kunt Hibiscus syriacus elk voorjaar flink terug snoeien voor een rijke bloei en een compacte struik. De bloemen verschijnen op eenjarig hout, na de snoei zal de struik hetzelfde jaar dus alweer bloeien. Het is echter ook mooi om de althaeastruik natuurlijk uit te laten groeien, bijvoorbeeld tussen andere struiken. Er verschijnen dan misschien wat minder bloemen, maar de struik krijgt vanzelf een mooie vorm en oogt veel natuurlijker.

Bekijk hier alle soorten Hibiscus in ons sortiment.

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.