In het voorjaar kan het best lang duren voor er nieuwe scheuten en bladeren aan een plant komen. Tips en trucs om te controleren of er nog leven in je plant zit.

Leeft mijn vaste plant of eenjarige plant nog?

  • Bij planten die in pot staan kunt u de wortelkluit uit de pot halen om te kijken of er jonge, vaak witte worteltjes te zien zijn.
  • Bij eenjarige planten is het normaal dat ze in de winter afsterven. Als deze zich niet hebben uitgezaaid, zullen eenjarige planten niet opnieuw opkomen.
  • Vaak is het de moeite waard om het even aan te kijken. Sommige planten zijn gewoon laat met uitlopen, maar de wortels leven vaak nog wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor hartlelie (Hosta), loodkruid (Ceratostigma), zijdeplant (Asclepias) en indigolupine (Baptisia).
  • Er zijn ook soorten die best op tijd uitlopen, maar waarvan de tere jonge scheuten bevroren zijn door late nachtvorst. Geen probleem, het kan even duren maar vanuit de wortels groeien weer nieuwe scheuten.

Als de plant begin mei nog helemaal geen uitlopers of bladeren gevormd heeft, dan is de plant waarschijnlijk echt dood.

Ook interessant: waarom heeft mijn plant geel of bruin blad, of een ander gebrek?

Leeft mijn plant nog

Leeft mijn boom of struik nog?

  • Zitten er nog fris uitziende knopjes op de takken dan zal een boom of struik vast nog wel uitlopen, zeker als u wat groens ziet.
  • Bij struiken en jonge takken van bomen is er een makkelijk trucje om te zien of de plant nog leeft. Krab met je nagel of met een mesje een klein stukje van de bast weg. Is het daaronder groen? Dan leeft de plant zeker nog. Zie je alleen maar bruin dan zit er in de tak in ieder geval geen leven meer. Knip dode takken het liefst af.
  • Omdat bomen en struiken koel grondwater opzuigen in hun takken kun je soms ook gewoon voelen of er nog leven zit in een tak. Heeft de tak dezelfde temperatuur als de lucht dan kan hij dood zijn. Voelt de tak juist koel aan, van het opgezogen grondwater, dan is alles nog in tact.

TIP Staan de wortels in constant natte grond? Dan kunnen ze verrot zijn en daardoor afgestorven. In dat geval ruikt de grond vaak onaangenaam!

Ook interessant: Waarom bloeit mijn plant niet?

Tekst: Modeste Herwig