De hartlelie of Hosta is zeer in trek als bladplant en bodembedekker. Bij deze planten gaat het voornamelijk om het blad, maar ook de witte of lichtpaarse bloemen aan lange stelen zijn decoratief. Helaas zijn slakken er ook gek op.

Hosta's zijn prachtig in grote groepen, als blikvanger tussen bodembedekkers of in potten en bakken. Het blad krijgt vaak een mooie gele herfstkleur. Deze sterke vaste planten doen het prima in de schaduw of halfschaduw, het liefst in vruchtbare grond. Volle zon is ook mogelijk, maar dan moet de bodem vrij vochtig zijn. De hartlelie loopt vrij laat uit, maar als je al denkt dat de plant de winter niet heeft overleefd, komen de dikke neuzen de grond uit.

Mooie Hosta soorten

Het assortiment hartlelies is de laatste jaren enorm gegroeid, er zijn ontelbare cultivars voor de tuin.

 1. Wil je witbont blad kies dan bijvoorbeeld Hosta ‘Francee’, puntig blad met een smalle witte rand.
 2. Bij Hosta ‘Ground Master’ heeft het blad een brede witte rand.
 3. Hosta ‘Undulata Mediovariegata’ valt op vanwege de witte vlek midden op het blad.
 4. Het blad van Hosta ‘Great Expectations’ is in het midden groengeel gevlamd.
 5. Bij Hosta ‘Frances Williams’ heeft het blauwgroene blad een brede gele rand.
 6. De tot een meter hoge Hosta ‘Sum and Substance’ heeft effen groengeel blad. Hosta 'August Moon’ blijft iets kleiner.
 7. Blauwgroen blad vind je bij Hosta ‘Elegans’, Hosta ‘Blue Angel’, Hosta ‘Halcyon’ en Hosta ‘Krossa Regal’.
 8. Bij sommige hartlelies zijn de bloemen ook zeer de moeite waard, zoals bij Hosta ‘Royal Standard’ met geurende witte bloemen en Hosta ‘Snowflakes’ met zuiverwitte bloemen in volle trossen.

Hosta beschermen tegen slakken

Helaas zijn slakken dol op het blad van de Hosta. Ze kunnen de plant zelfs helemaal kaal eten. Er zijn verschillende trucjes om van de slakken af te komen: je kunt ze vangen in ingegraven potjes met bier (ze zijn er dol op en verdrinken erin), de bodem afstrooien met grit, koffiedik of eierschalen (hier kunnen ze niet overheen kruipen) of slakkenkorrels strooien.

 • Een besproeiing met in water opgelost knoflookpoeder zou goed helpen. 
 • Er zijn goede resultaten met parasitaire nematoden (natuurlijke vijanden van slakken). 
 • Ook zijn er speciale randen te koop die je rond de plant in de grond kunt zetten en waar de slakken niet overheen kunnen kruipen.
 • Er bestaan ook middelen tegen slakken, zoals slakkenkorrels. Vaak zijn deze middelen echter niet afdoende, de slakkenkorrels kunnen bovendien schadelijk zijn voor huisdieren. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing.
 • Een Hosta in een pot heeft over het algemeen minder last van slakken en het schijnt dat ze soorten met dik blad, zoals Hosta ‘Elegans’ niet zo lekker vinden. Al met al blijft het een probleem als je in een buurt woont waar veel slakken zitten.

Kies en bestel hier direct uw Hosta.